En verden udenfor: Vuggestuebørn får kighul

Børnene i vuggestuen Solkernen er nysgerrige. I otte år har de hver dag lyttet til en særlig lyd uden at kunne se, hvor den kommer fra. Nu får de nysgerrigheden stillet.

Bag en meterhøj murstensmur på Grønløkkevej i Odense ligger vuggestuen Solkernen. Nærmeste nabo er jernbanen, hvor togene futter forbi i høj fart mange gange i timen. 

- Tog fascinerer rigtigt mange børn, siger Dorthe Huus, daglig leder i Solkernen og fortsætter:

- Der er en lyd, og det er noget der transporterer os. Det er noget vi taler om, og det er en del af vores samfund, og det er noget, børnene leger med.

Muren har skærmet de små og holdt dem i sikkerhed for togtrafikken, men den har også blokeret børnenes udsyn. 

- Lige siden huset åbnede, har det været en drøm at få lavet et kighul ud mod togene, siger Dorthe Huus.

Lokale virksomheder træder til

Da institutionen blev bygget for otte år siden, var der dog ikke penge til at opfylde drømmen. Nu har vuggestuen og forældregruppen bedt lokale virksomheder om hjælp.  

- Sammen med forældrerådet har vi skrevet en god ansøgning til Skjøde, som lyttede til os og var villige til at give os pengene til et kighul, siger Dorthe Huus. 

Den lokale entreprenør H. Skjøde Knudsen og flere andre lokale virksomheder har doneret glas og arbejdskraft og har henover sommeren etableret et kighul i muren.

- Det er vi meget glade for, siger Dorthe Huus.

Udsynet til skinnerne er nu sikret, og vuggestuebørnene kan både høre og studere togene gennem tykt panserglas.

- Man bliver helt varm, altså man bliver glad. Det er jo berigende at se de små børn stå og lære at sige tog og fut fut, siger Dorthe Huus og slutter:

- Det åbner verden, at vi har fået det kighul.