Endnu ingen penge til letbanen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde ingen penge med til en letbane, da hun onsdag var på besøg i Odense.

Der er stadig usikkerhed om den endelige finansiering af det ambitiøse projekt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt på besøg i Odense. Borgmester Anker Boye (S) vil gerne vise statsministeren en udstilling midt i byen som siden marts har vist byens store byggeplaner.

I dag forsøgte borgmesteren at sikre sig, at statsministeren holder et tidligere indgået løfte om støtte til etableringen af en letbane i Odense.

Odense-borgmesteren er fuldstændig overbevist om, at intet nu kan gå galt. Statsministerens løfte er en skudsikker garanti, mener Anker Boye.

- Hun var jo fra år tilbage meget skarp og meget klar. Odense skal have en letbane. Det har hun holdt ved, stået ved, siger Anker Boye.

Milliardprojekt

Hvis planerne om et letbanesystem i Odense skal realiseres, vil det koste i alt 1,8 milliarder kroner.

Projektet står og falder med, at staten vil give et tilskud, og støtten skal helst være på mindst en milliard kroner.

Men Statsministeren har ladet tegnebogen blive på Christiansborg i denne omgang.

- Jeg kommer ikke med en pose penge i dag, jeg kommer for at høre om alle de nye tanker og ideer der er her i Odense for at udvikle Odense, og jeg må sige, at jeg er imponeret, fordi man arbejder med mange forskellige ting på én gang. Man vil udvikle universitetet, de virksomheder som kan noget i forbindelse med det, man vil udvikle bymidten, sikre der bor nogle flere mennesker herinde og at man selvfølgelig også har letbanen, der får det hele til at hænge sammen, siger statsministeren.

Kort før sommerferien i år blev der indgået et politisk forlig på Christiansborg, hvor regeringen sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti udtrykker politisk støtte til letbaneprojektet i Odense.

- Det der er det spændende nu, det er at se hvordan man her i Odense ser for sig, at det her kan udvikle sig, og det er klart, at jo mere konkret man bliver, jo stærkere er argumentationen for at tingene rent faktisk kommer til at ske, siger Thorning.

Alt er stadig i spil

Men den store bevilling på en milliard er endnu ikke afsat. Det vil i givet fald først kræve at der bliver vedtaget en såkaldt anlægslov.

Og indtil da kan alting ske, lyder det i dag fra Region Syddanmarks formand Carl Holst (V).

- Der er ingenting der er endelig afgjort endnu, men det er heller ikke sådan at man kan sige, at der ingenting kommer. Jeg synes, at det lover godt, og jeg håber at vi kan stå sammen om fortsat at kæmpe for at få de her statslige midler. Gør vi det, så er jeg sikker på at vi også kommer i hus og vi får en letbane, siger Carl Holst.

- Det her, det er ikke et løfte. Det er en politisk aftale på Christiansborg med Odense Komune om at lave letbanen. Så det er en formaliseret aftale, der er aftalt melem forligsparter; det er ikke bare politikersnak og løfter, mener Anker Boye.