Er din krop pæn eller grim? Unge laver kropsteater

Under begrebet borgerteater stiller 20 unge mennesker sig frivilligt op på Odense Teater for at sætte fokus på vores - og deres kroppe.

De virker helt fortrolige med situationen, som de alle træder letpåklædte frem. Kun iført undertøj. Men de tyve unge har haft fem måneder til at arbejde med, hvordan de opfatter sig selv og de andres kroppe.

- Det er rigtig grænseoverskridende. For eksempel skal jeg stå og tale om, hvordan jeg har det med min krop. Og i starten var det sådan 'åh, hvordan bliver det nu lige', men folk har været støttende omkring det. Det har været fedt at komme ud med det, fortæller Sille Højberg Heilmann, der til daglig er efterskoleelev i Nyborg.

Hun meldte sig i efteråret til en audition på Odense Teater, hvor der blev efterlyst danseinteresserede unge mellem 14 og 22 år. 20 af dem blev valgt ud, og nu står de på teatrets scene Sukkerkogeriet med danseforestillingen Pænt Grimt.

Sille Højberg Heilmann.
Sille Højberg Heilmann.
Foto: Morten Albek

Forestillingen bliver lavet i et samarbejde mellem teaterkompagniet BalCon og Odense Teater, og koreograf Sofie Christiansen fra sART danseteater har stået for iscenesættelsen. Indholdet tager udgangspunkt i de unges egne oplevelser og selvforståelse.

- Meget af bevægelserne har de selv fundet på. De er jo blevet sendt ud i det odenseanske liv, har kigget på kroppe og skulle komme hjem med nogle bevægelser, siger Sofie Christiansen.

Borgerteater er et begreb, der har vundet frem i de senere år. Teatre laver forestillinger sammen med  almindelige mennesker, der ikke er skuespillere. Simpelthen for at være i kontakt med livet på gaden. Men koreograf Sofie Christiansen mener også, at det er nødvendigt for at tilpasse sig en ny økonomisk virkelighed i kulturlivet.

- Scenekunsten får mindre midler i dag, og vi vil også fremover få færre midler. Så vi skal finde nye måder at lave fed kunst på, på scenerne. Og det gør, at vi bliver nødt til at inddrage andre mennesker. Så jeg tror, det er et must. Vi kan ikke komme uden om det.

Odense Teater bliver i disse år beskåret i offentligt tilskud med to procent om året, men pressechefen afviser, at de 20 frivillige dansere er en måde at skabe billigt teater. Det handler om at komme i kontakt med nye målgrupper.

- Det er en del af det politiske land omkring kulturen i Danmark, at man skal prøve at finde nye folk, som kunne være interesserede i teater på nye måder. Og det her er en form for os, hvor vi får noget ind, som vi ikke normalt ville kunne præsentere. Og samtidig få nogle publikummer ind, som normalt ikke ville komme her og opleve, at teatret kan noget andet, siger pressechef Morten Kjærgaard.

Sille Højberg Heilmann danser løs med begejstring til prøven. Teaterprojektet har givet hende et helt nyt syn på sig selv.

- Jeg har helt klart udviklet mig på dansedelen. Det har de virkelig været gode til. Men jeg ser også mig selv anderledes nu. Jeg synes, jeg har givet mig selv lov til at være den, jeg er.

Danseforestillingen Pænt Grimt spiller på Odense Teaters scene Sukkerkogeriet 15.-18. marts.

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt