Er du psykisk syg? Så køb en teaterbillet

Kan kunst og kultur forbedre vores mentale sundhed og forebygge psykisk sygdom? Det bliver debatteret i forbindelse med en række kulturdage i Odense gennem fynboers personlige beretninger.

Skal man kunne få kultur på recept hos lægen? Det kan man i Sverige, og partiet Alternativet vil gerne indføre samme ordning her i Danmark.

Fra søndag den 8. maj og fire dage frem vil man på Teater Momentum i Odense kunne høre en række fynboers personlige beretninger om, hvordan kunst- og kulturoplevelser kan have en positiv indflydelse på den mentale sundhed.

Det er Odense Kommunes psykiatriske informationscenter, PIO Psyk Info Odense, der står bag arrangementet.

Meningen er at forsøge at blive klogere på, hvad kulturens kræfter kan, og vi har inviteret en række spændende mennesker til at deltage med deres personlige erfaringer, fortæller Ninna Rottbøl Madsen, rådgiver hos PIO Psyk Info Odense.

Hver femte dansker døjer med en psykisk lidelse, og den fynske musiker og forfatter Jonathan Christensen er en af dem. Han vil deltage på Teater Momemtum og bidrage med egne erfaringer med, hvordan kulturoplevelser kan bruges til for eksempel at få styr på tanker, som forstyrrer negativt.

En kulturoplevelse kan være sindsygt stærk for mig, hvis oplevelsen lige taler til mig. Jeg kan for eksempel godt føle på en kunstudstilling, at et maleri siger noget til mig, og det kan for mig føles tankeændrende, fortæller Jonathan Christensen.

Tanken om at få ordineret en dosis kultur som led i behandlingen af psykiske lidelser kan snart være en realitet. Et flertal i Folketinget har valgt at give penge til et forsøg, som skal afdække de praktiske muligheder for, hvordan det kan indføres som et offentligt tilbud.

I alt otte millioner kroner fra den såkaldte satspulje på sundheds- og ældreområdet er afsat til forsøget.

Partiet Alternativet har kultur på recept som mærkesag med henvisning til gode erfaringer i blandt andet Sverige. I Helsingborg har man brugt kultur i behandlingen de sidste fem år som forsøg, og der regner man med at gøre ordningen permanent.

Også i andre lande arbejdes der med kultur som medicin. I USA har hospitaler blandt andet etableret kunstprogrammer, hvor patienter selv udøver kunst eller besøger museer, og i Storbritannien kan medicinstuderende uddanne sig i at lede workshops om poesi, croquistegning, skulptur og maleri.

Under Psyk Info Odenses kulturdage på Teater Momentum kan man blandt andet høre teaterinstruktør Julie Bjørling fortælle om at bruge teater til at bearbejde det svære i livet, man kan opleve fællessang med musikeren Jesper Runge, og man kan vil kunne få en musik- og lydfortælling og se dukketeater med Jonathan Christensen og Martin Kragballe Appelquist Rasmussen.

Kulturdagene bliver introduceret af blandt andre forfatteren Susan Bach Andersen, Spoken Work Festivals leder Betina Følleslev og TV 2/Fyns kulturredaktør Martin Mulvad Ernst.

Else Kirk fra PIO Psyk Info Odense mener, det er en god idé med mere kultur som medicin

 

Oversigt

    Oversigt