I det fynske folks tjeneste

Er huslejen lovlig?: Din lejebolig er steget voldsomt i pris

Af landets fire største byer bor man billigst i lejebolig i Odense. Men måske betaler du for meget i husleje?

En lejelejlighed i Odense er de seneste syv år steget med 23 procent i gennemsnit. Foto: Google Street View

Huslejen for lejeboliger på det private marked i landets fire største byer er steget voldsomt de seneste syv år. Det viser nye tal, som den uafhængige sammenligningstjeneste Fair-laan.dk har trukket for Avisen.dk.

Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO), genkender billedet af lejepriser på himmelflugt.

- Når man lejer en andelsbolig, ejerlejlighed eller et værelse er udbudspriserne virkelig eksploderet, siger Claus Højte til Avisen.dk.

Ifølge Avisen.dk er den gennemsnitlige pris for en lejebolig i Odense steget med 23 procent i årene fra 2010 til 2016. I København er den gennemsnitlige husleje steget med 51 procent, når man ser på alle de annoncer, der er lagt op på Boligportalen.dk i de pågældende år. 

Den gennemsnitlige månedlige husleje for en lejebolig i Odense var sidste år på 6.037 kroner, mens den i hovedstaden var oppe på 11.728 kroner. 

I Århus er den gennemsnitlige husleje steget med 34,8 procent til 7.329 kroner. I Aalborg har stigningen været 28 procent - eller 6.059 kroner om måneden.

Lejere uden for de største byer har slet ikke skulle have lige så mange penge op af lommerne for at få tag over hovedet. Fra februar 2010 til februar i år har der ifølge tal fra Danmarks Statistik i hele landet været en gennemsnitlig huslejestigning på 16 procent.

Den udvikling gælder også lejepriserne for almennyttige boliger, hvor huslejen i 2016 er steget med 16,6 procent siden 2010, viser opgørelser fra Landsbyggefonden.

Priserne er ulovlige

Ifølge Claus Højte er de huslejer, som boligsøgende møder på Boligportalen.dk, der har mere end 8.000 lejeboliger på hjemmesiden, for høje.

- Selvom man prøver at udleje til de her priser, så er de ikke lovlige. Fælles for næsten alle de huslejer, der ligger på boligportalen, er, at huslejen er for høj. Et meget godt bud er ni ud af ti, siger Claus Højte.

Ifølge lejeloven er der et loft for, hvor meget en udlejer må tage for et lejemål. Hvis ejendommen er bygget før 1992 er loftet væsentligt lavere, end ejendomme opført efter 1991.

- Udlejerne presser markedet. Det er især en hæmsko i vores to største byer. Der er ingen tvivl om, at mange mennesker har ret til at få lejen nedsat, understreger driftsleder for Danske Lejere, Jørgen D. Jensen, overfor Avisen.dk. 
Danske Lejere er den næststørste interesseorganisation for lejere.

Du kan se tallene her