Erhvervsredaktør: Rigtig skidt sag for stadsdirektøren

Stadsdirektøren i Odense står i et dårligt lys efter en undersøgelse, han selv har bestilt, mener TV 2/FYNs erhvervsredaktør.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg har fået foretaget en undersøgelse af Odense & Co, som har vist, at organisationen har massivt rod i papirerne, har overtrådt offentlighedsloven, har alvorlige trivselsproblemer og fra en start ikke har haft styr på, hvad kommunen egentlig har fået for de penge, der er investeret i events, robotter, festivals og andre vækstinitiativer.

Forskningschef fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, mener dog, at Odenses kommunes egen administration med Stefan Birkebjerg i spidsen bør kigge på sin egen rolle i sagen.

- Det er ganske glimrende, at man selv har undersøgt sagen og peger på problemerne i Odense&Co.. Til gengæld er problemet med rapporten, at den kun kigger på den ene side (Odense & Co). Det der er vigtigt er, at centralt i Odense Kommune har man også haft at gøre med den her sag og det beskæftiger man sig kun med meget perifert. Derfor er det ikke en udtømmende rapport over den her sag, siger Roger Buch.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg mener dog, at den kritik er skudt helt ved siden af.

- Rapporten har aldrig været bestilt til at kigge på os. Den har aldrig haft til hensigt at afdække forløbet omkring dobbelt koncerten (Sting og Paul Simon). Det har jeg selv taget initiativ til at sende til statsforvaltningen. Så det er en helt forkert præmis, Roger Buch stiller. Den er lavet for drage åben og transparant læring af, når man etablerer en enhed som Odense & Co, siger Stefan Birkebjerg.

På trods af det, sætter det nuværende stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, og tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen i et dårligt lys, mener TV 2/FYNs erhvervsredaktør, Ole Frank Rasmussen.

- Det er en rigtig skidt sag for de to direktører. Det er en af landets største kommuner, man må have tiltro til, at de har større indsigt i sagerne, end det umiddelbart ser ud til, at de har haft i denne sag, siger Ole Frank Rasmussen.

Sagen udspringer af Fyens Stiftstidendes omtale af ydelser i forbindelse Odense Kommunes sponsorat til rockstjernerne Sting og Paul Simon i 2015. Allerede dengang var der kritik fra medierne af, at fem millioner kroner var et stort beløb.

- Allerede på daværende tidspunkt vidste kommunen, at det her var en sag, man skulle behandle med varsomhed og have alle formalier i orden, da der var meget fokus i medierne, siger Ole Frank Rasmussen.

Senest har Odense Kommune været i søgelyset i forbindelse med sponsorat af musikfestivalen Tinderbox.

- I sagen omkring Tinderbox-redegørelsen fra Statsforvaltningen fik Odense Kommune tre måneder til at belyse grundigere, hvad sponsorkontrakterne går ud på. Her er Statsforvaltningen heller ikke overbevist om, at Odense Kommune har fået det, man har ydet sponsorater for. Hvis man ikke får en modydelse, så er det en gave. At give gaver til private firmaer, det er ulovligt, siger Ole Frank Rasmussen.

Et af problemerne for Odense Kommune har været, at de ikke har været i stand til at vise, hvor meget de har fået ud af sine sponsorpenge.

- Kommunen skal være helt sikre på, at de aftaler den indgår, bliver overholdt. I tilfældet omkring Tinderbox, der skal man sige til Odense Kommunes forsvar, at de god tid inden, havde forsøgt at få undersøgt, om det de havde gjort, var lovligt. Men der er så mange komplicerede spørgsmål omkring Tinderbox, at det tog rigtig langt tid at få svar på det. Svaret man fik var, at selve ordningen var lovlig nok, men der blandt andet var problemer omkring sponsorkontrakterne, som måske ikke var lavet helt efter reglerne, og man bad kommunen undersøge, om man fik nok for pengene, fortæller Ole Frank Rasmussen.

Som konsekvens af rodet i Odense Kommune, vil politikerne nu ændre praksis.

- Borgmester Anker Boye sagt, at alle sager, hvor der bliver givet mere end 500.000 kroner skal forelægges politikerne. Det er også en måde at sige på, at nu skal der styr på sagerne, siger Ole Frank Rasmussen. 

 

Oversigt

    Oversigt