Et frirum for sygdom: Kreahelten Nanett giver syge børn et pusterum

På H.C. Andersens Børnehospital kan man finde Danmarks første kreahelt, Nanett Brik. Med glimmer, tudser og papir tilbyder hun børn som fireårige Melia et kreativt pusterum, hvor sygdom træder i baggrunden for en stund.

I et lille hjørne ved indgangen til børneafdelingen på Odense Universitetshospital sidder 26-årige Nanett Brik udrustet med saks og papir og laver kreative projekter med syge børn.

Hun er nemlig kreahelt. Endda den første af slagsen i Danmark.

- At være kreahelt er at give børnene nogle gode oplevelser. Et frirum for sygdom, hvor man kan komme og være kreativ og tænke lidt på nogle andre ting, siger hun.

Det er Børneulykkesfonden, der står bag kreaheltene, som blev lanceret i september 2020.

- Da muligheden pludselig opstod for at blive kreahelt, kunne mit kreative hjerte slet ikke stå for det, siger Nanett Brik, der efterfølgende endte med at være frontløber på konceptet. 


En ny krea-kammerat

Hvert år bliver cirka 60.000 børn indlagt i Danmark, og som kreahelt har Nanett mødt mange børn med forskellige diagnoser.

- Til tider kan det godt være hårdt, hvis man kommer tæt på børnene og er meget inde over deres sygdomshistorier, siger hun og tilføjer.

- Men som udgangspunkt ved vi faktisk ikke, hvad de fejler, når de kommer her i kreaværkstedet.

Når der skal klippe-klistres, er det nemlig ikke sygdommen, der fylder. Nanett oplever ofte, at børnene glemmer både sygdom og symptomer for en stund.

Hvad er en kreahelt?

En af de børn, der svinger forbi Nanett flere gange om ugen, er fireårige Melia Vera Krøyer. For hende er kreaværkstedet et lyspunkt i en hverdag præget af sygdom.

- Hun elsker at være hernede. Hun spørger tit efter Nanett, siger Mette Krøyer, som er mor til Melia.

Melia Vera Krøyer har været ind og ud af sygehuset, siden hun var kun tre måneder. Denne gang har hun været indlagt siden maj.
Melia Vera Krøyer har været ind og ud af sygehuset, siden hun var kun tre måneder. Denne gang har hun været indlagt siden maj.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

Melia Vera Krøyer elsker at tilbringe tid i krea-værkstedet. - Hendes værelse er blevet et kreativt værelse, efter hun har været hernede, fortæller Melias mor, Mette Krøyer.
Melia Vera Krøyer elsker at tilbringe tid i krea-værkstedet. - Hendes værelse er blevet et kreativt værelse, efter hun har været hernede, fortæller Melias mor, Mette Krøyer.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

Denne formiddag bliver der kreeret farverige fisk ud af pap efter Melias ønske. Og det betyder noget, når det normalt er operationer og lægetjek, der sætter rammerne for den fireåriges liv.

- Hun kan få lov til at lave noget, der er lige efter hendes hoved. Hvis hun bare vil lime perler på en kop, så er det det, hun gør, siger Melias mor, Mette Krøyer, der samtidig understreger, ”at det er dejligt, at det hele ikke bare er en sygeseng”. 

Kreaheltene breder sig til resten af landet

Børneulykkefondens koncept startede på Odense Universitetshospital og er siden hen kommet til både Aalborg og Hjørring.

Efter sommerferien kan man også forvente at møde kreahelte i henholdsvis Kolding, Esbjerg og Herlev.

- Jeg kommer selv her fra Odense, så det er da dejligt at kunne være med til at være forløber på det her gode koncept, siger Nanett Brik, der glæder sig til at hilse på flere børn i fremtiden.

Noget tyder i hvert fald på, at man længe ude i fremtiden kan møde Nanett ved indgangen til H.C. Andersens Børnehospital.

- Det betyder sindssygt meget at gå på arbejde og være glad. At kunne gøre en forskel for børnene, siger hun. 

Oversigt

    Oversigt