Få ledige vil tage rengøringsjob: - Lyder lidt som jobsnobberi

Rengøringsbranchen har sværest ved at rekruttere nye medarbejdere. Men hvor mange står egentlig parate til at tage et rengøringsjob i Odense Kommune? Det har Tommy Hummelmose spurgt Beskæftigelses- og Socialforvaltningen om.

Regeringens seneste reformudspil vil have flere i arbejde. En del af udspillet handler om, at flere skal bidrage til fællesskabet. Dem, der står uden for arbejdsmarkedet, skal i arbejde. Både faglærte og ufaglærte.

Men i rengøringsbranchen er det lettere sagt end gjort. 

I De Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyns undersøgelse fra juni 2021 over stillinger med stor jobomsætning kan man læse, at rengøringsassistenter har den højeste forgæves rekrutteringsrate på 44 procent.

Tommy Hummelmose har spurgt Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, hvordan det står til: 

Spørgsmål et: Hvor mange arbejdsparate ledige er der dags dato i Odense Kommune?

Spørgsmål to: Hvor mange af disse har angivet, at de er interesserede i et job indenfor rengøringsbranchen?

Lyder som jobsnobberi

Svaret fra Odense Kommune lyder på spørgsmål et, at der er 4.950 jobparateborgere i Odense Kommune, og at 290 af dem har et jobmål inden for rengøring, som er svar på spørgsmål to. Det svarer til 5,9 procent af den samlede pulje af jobparate personer i Odense Kommune.

- At fem procent er klar til at tage et rengøringsjob, det synes jeg er for lidt. Og for mig virker det en smule som jobsnobberi, siger Tommy Hummelmose (K), der er byrådsmedlem i Odense Kommune.

Siden Mette Frederiksen på et pressemøde meddelte, at myten om det lystbetonede job skal "aflives" har debatten om arbejdsglæde gået højt. Her er det særligt blandt de højtuddannede, at brynene er løftet, når det forventes, at de skal søge job i eksempelvis rengøringsbranchen.

- Hvis vi vil have vores velfærdssamfund til at fungere ordentligt, så skal vi alle sammen yde det, vi kan. Og selvom man har taget en længerevarende uddannelse og gerne vil have ønskejobbet, så skal man være parat til også i en periode at tage et job, som ikke nødvendigvis lige er ønskejobbet. Det viser bare for mig, at der er for lidt, der har den indstilling. Det er ikke nok, siger Tommy Hummelmose.

Han vil nu tage problematikken op i sit udvalg.

- Vi skal finde ud af, hvad der skal til for at lægge mere pres på de ledige jobparate, så de også vil gøre sig klar til at tage et rengøringsjob, siger Tommy Hummelmose.

Pres er ikke vejen

Men at presse de jobparate til at tage et job, de reelt set ikke ønsker, er ikke vejen frem, mener Brian Dybro (S), der er rådmand for Beskæftigelse- og Socialforvaltningen i Odense Kommune.

- Jeg må bare sige, at alle de virksomheder, som vi er i tæt kontakt med inden for rengøringsbranchen og servicebranchen, de siger, at vi ikke skal pålægge ledige at søge hos dem. For så får de alt for mange ansøgninger, de ikke kan bruge til noget. Og så vil de ikke samarbejde med os om rekruttering af ledige, siger Brian Dybro og fortsætter:

- Så det vi gør, det er, at vi laver nogle målrettede samarbejder med brancher og konkrete virksomheder, hvor vi udsøger ledige og nogle gange er med til at give en opkvalificering, så man er klar til at gå ud og varetage det job, der nu engang er. Og det er den måde, som virksomhederne gerne vil have, at vi samarbejder med dem på.

Oversigt

    Oversigt