Færre bruger tag over hovedet-garanti: Nem løsning gav Emilie rolig start på studielivet

Antallet af studerender, der gør brug af Odense Kommunes tag over hovedet-garanti, er faldet støt de seneste år.

Inden længe begynder tusindvis af unge på videregående uddannelser i Odense. For mange betyder det, at man - udover de nye klassekammerater, nye lærere og nye fag - skal forholde sig til et helt essentielt spørgsmål. 

Hvor skal jeg bo?

I Odense Kommune er der en såkaldt tag over hovedet-garanti, som sikrer, at nye studerende har et sted at bo, hvis de ikke har fundet permanent bolig inden studiestart.

Men det lader til, at færre nyslåede indbyggere i Odense står i den penible situation, hvor man både skal forholde sig til et nyt studie og til at være husvild.


I hvert fald er antallet af nye studerende, der gør brug af tag over hovedet-garantien, faldet støt de seneste år. Den toppede i 2015, hvor 181 gjorde brug af garantien. I 2020 var det tal nede på 50. 

Bedre studiestart

En af dem, som er lykkedes med at finde et sted at bo inden studiestart, er Emilie Hansen, der er flyttet fra Fejø til H.C. Ørstedkollegiet i Odense for at læse kemi på Syddansk Universitet.

- Jeg har primært kendt til folk, der har læst i København, og alle problemerne omkring sindssygt dyre boliger og lange ventelister - jeg var så bange for, at det var noget af det samme, jeg skulle ud i.


- At vide der var en forholdsvis nem løsning, og at jeg kunne få et værelse, gav en hel del ro omkring det med at søge ind, få gjort klar til at flytte, og få sluttet alting af, jeg havde i gang før - som arbejde og sådan noget, siger hun.

Hun tror på, at den nemme overgang vil give hende en bedre start på studielivet.

- Jeg tror, det kommer til at gøre rigtig meget for min studiestart. Jeg har hele tiden sagt, jeg gerne vil flytte ind i god tid, så jeg har tid til at falde til ro, og jeg kan lære nogle kollegiekammerater at kende og lære byen at kende, siger hun. 

- Ser rigtig godt ud

For Henning Blume Islund, der er direktør for Kollegieboligselskabet, er det en opmuntrende udvikling, at flere nu finder deres permanente bolig i første hug. 

- Det ser rigtig godt ud. Der er 500 færre ansøgere (til studieboliger red.) end sidste år. Vi forventer, at omkring midten af september har hovedparten af dem, der søger alt, fået en bolig, siger han.

Så mange brugte tag over hovedet-garantien


Forklaringen på, at det er blevet nemmere at få tag over hovedet, er ifølge direktøren meget simpel.

- Det er en kombination af færre studerende eller et stabilt optag af studerende og så nybyggeri af både almene boliger og private udlejere, siger han. 

De studerende, der gør brug af tag-over-hovedet garantien, er sikret en midlertidig bolig i op til tre måneder, mens de leder efter permanent bolig. 


De knap 7000 nye studerende i Odense kommer ikke til at mangle studieboliger