Færre snotnæser i ny institution

Der bliver færre sygedage og færre snotnæser i en ny institution, som Odense åbnede fredag. Det miljø- og klimavenlige byggeri reducerer antallet af sygedage markant, viser udenlandske erfaringer.

Odense Kommune er med indvielsen af Børnehuset Solkernen fredag og Børnehuset Dragen på onsdag i næste uge gået forrest på landsplan, når det gælder miljø- og klimavenligt institutionsbyggeri.

De to nye institutioner er såkaldte "passivehuse". Husene på 900 kvadratmeter er bygget i massivt træ og bruger op mod 80 procent mindre energi end almindelige huse. Store glaspartier og jordvarme reducere varmeforbruget til omkring 4.500 kroner om året. Samtidig er der hyppig udluftning og institutionerne får dermed intet kondensvand, der øger risikoen for svamp.

Erfarnger fra Schweiz og Tyskland viser, at der er markant færre snotnæster i passivhuset og i det hele taget færre sygedage end i almindeligt byggede daginstitutioner.

Odense Kommunens institutionsafdeling har haft stor indflydelse på arkitekturen, så den understøtter de små børns motoriske udvikling samt stimulerer sanserne.

- Det er sjældent set i den danske institutionsverden, at arkitekturen er udformet efter pædagogiske idéer. Men det har vi nu et eksempel på her, siger en stolt rådmand for Børn og Ungeforvaltningen Jane Jegind (V).

Kun Københavns Kommune har bygget en daginstitution som passivhus, men når Børnehuset Dragen i næsteuge indvies, vil Odense Kommune være forrest på landsplan.

Oversigt

    Oversigt