Færre ulykker med heksehyl

Børn og unge er blevet bedre til at omgås heksehyl, viser en rapport fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitethospital. Ulykker med det populære skyts er faldet 65 procent på fem år.

Ti personer under 18 år måtte sidste nytårsaften en tur på skadestuen efter at være involveret i ulykker med heksehyl. Det er et fald på 65 procent sammenlignet med nytåret 2005, hvor der skete hele 28 ulykker, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Gruppen, der er tilknyttet Odense Universitetshospital, giver forbud og kampagner fra Sikkerhedsstyrelsen æren for nedgangen i skaderne.

- Netop fordi heksehyl typisk anvendes af børn, har det været et fokusområde for Sikkerhedsstyrelsen - både med hensyn til forbud af de typer, der ikke virker korrekt samt fokus om at undlade at trampe på dem, siger overlæge Jens Lauritsen.

- For at undgå ulykker med heksehyl, er det vigtigt kun at antænde dem, mens de ligger ned. Heksehyl skal hverken kastes eller smides hen ad vejen, siger Jens Lauritsen i en pressemeddelelse.

Siden år 2000 er antallet af skader og alvorlige ulykker efter alle fyrværkerityper blevet reduceret med knap 50 procent. Sidste nytår betød fyrværkeriulykker 262 skadestuebesøg - hvoraf en fjerdel var børn og unge. Det oplyser Ulykkes Analyse Gruppen og Børneulykkesfonden.

Børneulykkesfonden