I det fynske folks tjeneste

Fagforbund om fyreseddel efter 41 år: - Det burde aldrig nogensinde være sket

FOA Odense mener, at Odense Kommune fejler, når den fyrer medarbejdere, der har været ansat i fire årtier.

00:40

Den 65-årige hjemmehjælper Mary Madsen er blevet fyret efter 41 år og tre måneder i Odense Kommune. Fyresedlen kommer, efter at hun har fået overrakt Dronningens Fortjenstmedalje, samt fået roser fra flere sider, heriblandt Odenses daværende borgmester, Anker Boye (S).

Fagforbundet FOA mener, at Odense Kommune fejler, når den uddeler fyresedler på grund af besparelser til medarbejdere, der har været ansat så længe. 

Læs også Fik medalje af dronningen for 40 års tjeneste – og så blev hun fyret

- Det burde aldrig nogensinde være sket, siger Erik Mikkelsen, der er faglig sekretær i FOA Odense. Han understreger, at han ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.

FOA: Odense Kommune fejler

Generelt bør en kommune dog behandle sine ansatte ordentligt, og når en medarbejder med et så fint cv som Mary Madsen – med fortjenstmedalje og roser fra flere sider – kommer i klemme i systemet, bør man tage hensyn.

- Man skal behandle dem ordentligt. Man skal sikre helt generelt, at man ikke bringer sig i en situation, hvor man afskediger folk på grund af besparelser, samtidig med at vi oplever, at området tilføres midler i form af ældremilliard og velfærdsprocent. Det er der ikke rimelighed i, forklarer Erik Mikkelsen.

- Der, hvor Odense Kommune i denne sammenhæng fejler, er, at man ganske enkelt burde tilrettelægge, så man undgår at afskedige folk, fortsætter han.

Rådmand afviser at kommentere

FOA Odense har taget sagen med fyresedlen til Mary Madsen op med Odense Kommune.

- Sagen bliver videreført i det fagretslige system. Der vil vi fremføre argumentation på Mary Madsens vegne, og vi håber at finde en løsning, som kan tilfredsstille alle parter, siger Erik Mikkelsen.

Ældre- og handicaprådmand i Odense, Brian Skov Nielsen (Enhedslisten), har ikke ønsket at kommentere afskedigelsen af Mary Madsen. Han fortæller, at han ikke kan udtale sig i personalesager, som endnu ikke er afsluttet.

Overblik

December 2015: Mary Madsen kan fejre sit 40-års jubilæum i Odense Kommune.
Januar 2016: Mary Madsen får overrakt Dronningens Fortjenstmedalje.
September 2016: Odense Kommune hylder Mary Madsen i kommunens magasin for seniorer
November 2016: Mary Madsen får at vide, at hun bliver fyret
Maj 2017: Mary Madsens opsigelsesvarsel udløber
September 2017: Odense Kommune vil stoppe med at betale løn til Mary Madsen
December 2017: Her ville Mary Madsen efter planen have gået på pension, hvis hun ikke var blevet fyret. Med andre ord er det kun i fire måneder, at kommunen ikke skal betale hende løn. 

Ulovligt med fyreseddel på grund af alder

Mary Madsen spekulerer i, om hun er blevet fyret, fordi hun alligevel snart skulle på pension. Hvis Odense Kommune har fyret hjemmehjælperen, fordi hun alligevel er berettiget til pension, er det ulovligt.

- Det må man ikke. Det ville være aldersdiskrimination. Det er ganske enkelt ulovligt, fastslår Erik Mikkelsen.

Mary Madsen fik i januar 2016 overrakt Dronningens Fortjenstmedalje. I november 2016 fik hun at vide, at hun blev fyret. Fordi hun havde været ansat så længe, betaler kommunen løn til hende indtil september 2017. Den 65-årige hjemmehjælper havde i flere omgange meddelt kommunen, at hun ville gå på pension ved udgangen af 2017. Med andre ord er det kun i fire måneder, at kommunen ikke skal betale hende løn. 

00:38 Luk video