I det fynske folks tjeneste

Far og mor skal betale for at hente sent

Odense Kommune undersøger om man kan lade forældre med særlige pasningsbehov betale for ekstra åbent.

Betal for pasning af dine børn

Forældre, der har brug for pasning af deres børn meget tidligt eller meget sent på dagen, kan måske fremover købe sig til ekstra tid i daginstitutionen.

Det samme gælder, hvis forældre vil have pasning på institutionens lukkedage.

Som den første kommune i landet undersøger Odense Kommune lige nu, om det er muligt at lade forældre købe sig til ekstra åbent i børnehaven eller vuggestuen.

Det sker samtidig med, at kommunen arbejder med spareplaner, der blandt andet inkluderer færre timer åbent i institutionerne og fem ugers lukkedage om året mod de nuværende fire.

- I flere år har man diskuteret tilkøbsydelser på ældreområdet, så man for eksempel kunne købe sig til mere hjemmehjælp, end man får tilbudt, siger børne- og ungerådmand, Stina Willumsen (SF), og fortsætter:

- Nu diskuterer vi, om man kan bruge samme principper på daginstitutionsområdet, så man for eksempel kan købe sig til ekstra åbningstid i vores daginstitutioner

I dag er det ikke tilladt ifølge dagtilbudsloven at lade forældre købe sig til ekstra åbent i de offentlige institutioner.

Men Odense Kommune fik tidligere på året status som frikommune, og det er den status, der nu åbner mulighed for at prøve sig frem med tilkøbsydelser på børneområdet.

Hos forældrenes landsorganisation FOLA mener formand Lars Klingenberg, at betaling for ekstra åbent er en glidebane for kommunerne.

- Det er problematisk, at man endnu engang laver tiltag, som rammer dem, der har et behov, der ligger en lille smule ud over gennemsnitsdanskeren. Man rammer forældre med skæve arbejdstider og enlige, der både skal hente og bringe, siger Lars Klingenberg og fortsætter:

- Man deler forældrene i at A og B-hold, og det er stærkt uheldigt. Det er ikke rimeligt i et offentligt pasningssystem.