Farligt skidt: OUH dumper i rengøring

Rengøringen halter igen gevaldigt på Odense Universitetshospital med afdelinger flere steder på Fyn.

I en ny rapport dumper en ekstern kontrolenhed rengøringen flere steder på sygehuset efter den halvårlige kontrol, der blev iværksat i 2013, skriver Fyens Stiftstidende.

 I 2013 kunne Stiftstidende fortælle, at en stikprøvekontrol dokumenterede store problemer med rengøringen på OUH, og det fik regionens politikere til at sætte ind med eksterne kontroller hvert halve år, og den har altså nu afsløret, at niveauet nogle steder tilbage under niveauet i 2013.

 Det er især den strengeste standard for rengøring på de stuer, hvor de allermest sårbare patienter behandles, der halter. Det er detaljer, der ikke umiddelbart lyder af meget, men for svækkede og udsatte patienter kan give livsfarlige infektioner.

 Det er eksempelvis blodstænk på netlofter over operationslejer, slidt inventar med afskalninger, hvor skidtet kan gemme sig, samt mangelfuld rengøring af anæstesiudstyr, sengestel, børnemøbler og røntgenapparatur.

 OUH-direktør Judith Mølgaard, der har ansvaret for rengøringen, erkender, at det slet ikke er godt nok.

 - Vi har haft stort fokus på det her siden 2013 og haft nogle gode kontroller, men vi må konstatere med den her kontrol, at vi ikke har gjort det godt nok. Det er super­ærgerligt og meget kritisabelt, siger hun.

 Inden for den laveste rengøringsstandard blev 27 lokaler på OUH afvist af kontrollen - seks flere end de 21 afviste lokaler, der var sat som godkendelsestal.

 Endnu værre stod det altså til med målinger af de 10 mest kritiske punker inden for den højeste rengøringsstandard på områder med særlig hygiejnisk betydning, hvor godkendelsestallet var det samme. Her fik OUH afvist 46 lokaler, og der blev altså afvist over dobbelt så mange lokaler som tilladt.

 Det beskrives i rapporten som et væsentligt fald i forhold til målingen for første halvår i 2015.

Godkendelsesprocenten er inden for den laveste standard faldet med to et halvt procentpoint, mens den inden for den højeste standard er faldet med 8,25 procentpoint.

 Ifølge Judith Mølgaard tager man situationen meget alvorligt og har straks fået rettet op på de værste fund og gennemførte en ny kontrol. Desuden gennemføres der en ny kontrol af hele sygehuset allerede i januar.