I det fynske folks tjeneste

Filmfest sætter fokus på transkønnedes rettigheder

Odense har fredag Danmarkspremiere på den prisvindende dokumentarfilm Real Boy. Det sker som en del af MIX Odense, som er en filmfestival for homo- bi- og transseksuelle.

Fra filmen: 'Real Boy' Foto: Shaleece Haas

Filmfestivalen MIX Odense åbnede onsdag med filmen 'Henry Gamble´s Birthday Party', som umiddelbart synes at handle om en ung drengs vanskeligheder med at finde sin egen identitet. Men under overfladen kæmper vi nok alle sammen med at blive til den, vi er. Således rystes der både op i mor, far, onkler, fætre og kusiners identitet til den klassiske amerikanske familiefest ved poolen. 

Læs også Filmfestival: Vi skal nedbryde fordomme

Identiteten er i forandring, men ofte bliver vi i de roller, andre forventer af os. En af de mest afgørende roller er vores køn. Vi bliver fra barns ben behandlet ud fra, om vi er født som en pige eller dreng. Selv før fødslen købes der ind i blåt eller lyserødt, alt efter hvad ultralydsscanningen siger.

Men ikke alle føler sig som det køn, de er født som. Dokumentarfilmen Real Boy, som har premiere fredag, skildrer den unge transkønnede Bens vej til at blive en mand.

Transkønnedes rettigheder krænkes stadig

I mange år er transkønnethed blevet betragtet som en psykisk sygdom i sundhedssystemet.  Fra 1. januar 2017 fjernes transkønnethed fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser. Det besluttede Folketingets sundhedsudvalg i foråret.

Amnestys kampagneleder, Helle Jacobsen, der har arbejdet målrettet for at skabe fokus om transkønnedes rettigheder, ser Sundhedsstyrelsens tiltag som et kæmpe skridt, da Danmark på den måde er de første i verden til at fjerne transkønnethed fra den omtalte liste. Men hun påpeger samtidig, at transkønnede stadig mangler grundlæggende menneskerettigheder

Transkønnede får deres adgang til den højest opnåelige sundhed krænket

Helle Jacobsen, Kampagneleder, Amnesty

- Transkønnede får deres adgang til den højest opnåelige sundhed krænket, fordi de skal igennem psykiatriske udredningsforløb for at få adgang til hormoner og operationer, som er noget alle andre danskere kan få adgang til ved informeret samtykke. Så er der også et problem i forhold til transkønnede børn og unge, som ikke kan få lov til at skifte juridisk køn, siger Helle Jacobsen. 

- Vi arbejder sammen med transkønnede aktivister på stadig at lægge et pres, så de her rettigheder bliver respekteret, siger Helle Jacobsen. 

Læs også Transkønnet terroriseret med hatecrimes

Alsidig definition på køn 

Du kan være akønnet, transkønnet eller ciskønnet. Facebook har ifølge Politiken 58 forskellige køn, som du kan vælge imellem, når du vil definere dit køn på det sociale medie. Du kan sågar selv definere dit køn i fri tekst.

Det kan være svært at navigere rundt i alle de forskellige termer, som knytter sig til det farverige LGBTQIA*-miljø. Måske kan denne ordbog hjælpe lidt.