I det fynske folks tjeneste

Fire ud af ti sosu'er hjælper ældre med at ryge cigaretter

Over halvdelen af personalet i social- og sundhedssektoren bliver udsat for passiv rygning.

Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix

Fyrre procent - eller fire ud af 10 - sosu’er, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, hjælper de ældre med at ryge, det vil sige tænde, slukke eller holde cigaretten.

Det viser en helt ny undersøgelse om passiv rygning på arbejdspladsen foretaget af Fagbladet FOA blandt fagforbundet FOAs medlemmer.

Én af dem, der agerer hjælpende hånd til sine rygende beboere er social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen, der arbejder på Villestofte Plejecenter i Odense.

- Beboerne, der lider af demens, kan ikke selv håndtere cigaretterne. Så vi opbevarer deres cigaretpakker i vaskehuset og bringer dem en cigaret, når de er trængende. Det sker op mod en gang i timen. Indimellem hjælper vi dem også med at tænde cigaretterne, siger social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen til Fagbladet FOA.

Hun ryger ikke selv og har aldrig gjort det. Alligevel generer det hende ikke at komme ind i beboernes lejligheder, selv om der er røgfyldt.

Ifølge undersøgelsen bliver knap to ud af tre, der arbejder i social- og sundhedssektoren, udsat for passiv rygning. Tallene overrasker Kræftens Bekæmpelse, som generelt anbefaler røgfri arbejdstid.

- Tobaksrøg er kræftfremkaldende og årsag til mange andre alvorlige sygdomme, uanset om man selv ryger, eller det er andres røg, man indånder, siger Camilla Freltoft, kommunikationsmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse, til Fagbladet FOA.

Trods den åbenlyse risiko ønsker Dorrit Simonsen ikke at stoppe med at yde hjælp til sine beboere. Der er for meget af beboernes livskvalitet på spil, mener hun.

- Vi har en beboer, som stort set ikke foretager sig andet end at ryge og ligge i sin seng og sove. Hun har røget hele sit liv og kan ikke bare stoppe. For hende er rygning en stor del af livet, konstaterer social- og sundhedshjælperen.

Undersøgelsen er foretaget i oktober 2016 blandt 1.520 af FOAs medlemmer ansat på plejehjem/plejecenter.

Også for de private leverandører er rygning en udfordring.

- Når vores handicaphjælpere er på arbejde, er deres arbejdsplads et privat hjem hos en svært handicappet borger. Borgeren har tilskuere til sit liv - ofte 24-7, og hjemmet skal fungere som en arbejdsplads, med alt hvad det indebærer.
Selvom samarbejdet i langt de fleste tilfælde fungerer godt, ligger udfordringerne lige for. Og en af dem er rygning, siger Elin Steppat Hausle, der er HR- og organisationschef i Bruger - Hjælper Formidlingen A/S. 

Hun uddyber:

- Vores løsning på udfordringen ved røg i hjemmet er først og fremmest at ruste vores handicaphjælpere til dialogen med borgeren. Det gør vi gennem løbende sparring, coaching og ved at sikre, at arbejdsmiljøet er et fast punkt på alle personalemøder. Og i langt de fleste tilfælde er det nok til at finde en vej frem, der fungerer for begge parter - for eksempel udluftning eller en tur uden for i fri luft.