I det fynske folks tjeneste

Firma i Odense vil sælge Australien krigsskibe for milliarder

Australien skal købe krigsskibe for 150 milliarder kroner. Odense-firma og søværnet kæmper for at få ordren.

Danmark kæmper en stille kamp om at komme i betragtning til en enorm ordre, når den australske flåde i de kommende år skal indkøbe ni nye krigsskibe til en samlet værdi af svimlende 150 milliarder kroner.

Bag det danske bud står Odense Maritime Technology (OMT), der i samarbejde med søværnet har udviklet flådens fregatter i den såkaldte Iver Huidtfeldt-klasse.

Og selv om OMT i kapløbet om de australske dollar er oppe mod giganter i den tyske, franske og engelske forsvarsindustri, er skibsdesignvirksomhedens administrerende direktør, Kaare Groes Christiansen, forsigtig optimist.
 

FAKTA: Jagten på de australske forsvarsmilliarder

 * Forsvarsindustrien i Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Danmark arbejder på at få del i den australske ordre på i alt 150 milliarder kroner.
 * Den australske regering har varslet, at tre projekter i 2016 vil blive udvalgt til at give deres konkrete tilbud.
 * Vinderen udpeges i 2018.
 * De nye skibe skal bygges i havnebyen Adelaide fra 2020. Omkring halvdelen af de 150 milliarder ventes at gå til selve byggeriet.
 * OMT står i samarbejde med en stribe underleverandører og med ekspertise fra søværnet bag det danske bud.
 * OMTs bud er fregatter i Iver Huitfeldt-klassen, som er et 138 meter langt modulskib med cirka 100 mand om bord.
 * Søværnet har tre sådanne fregatter, men i den australske udgave vil de skulle ombygges med særligt fokus på ubådsjagt.
 * Australske militærfolk har mindst fire gange over de seneste 18 måneder været i Danmark for at se fregatterne.
 * Ud over Australien skal Canada også købe nye fregatter. Her forsøger Danmark også at få lov til at byde på projektet til en samlet værdi af 130 milliarder kroner.
 Kilder: The Australian, OMT, søværnet 

- Vores skibe er bygget op af moduler og meget fleksible. Det gør dem nemme at bygge og nemme at ændre, hvilket igen gør dem meget interessante rent prismæssigt, siger han.

Fregatterne skal bygges i den australske by Adelaide, og det er således "kun" designet, Danmark forsøger at sælge.

De danske fregatter kan ifølge flere kilder laves for omkring det halve af, hvad tilsvarende skibe bygges for, og det har fået australierne til at spidse ører, siger Per Hesselberg, kommandør i søværnet og chef for flådestationen i Korsør.

- De danske fregatter har en chance, fordi de kun koster det halve, og det er jo altid en faktor, når der kommer politikere ind over, siger han.

 

Som hovedansvarlig for Søværnets eget indkøb af tre Iver Huitfeldt-fregatter kender Per Hesselberg skibet i detaljer, og han har i flere omgange taget mod australske delegationer i Danmark for at promovere det.

- Det er en vigtig handel for Danmark. Både for OMT og den underskov af leverandører der er, men også for søværnet, der vil få nogle klare stordriftsfordele, hvis australierne køber danske fregatter, siger Hesselberg.

Chefen for Forsvarets maritime division, Per Bigum Christensen, krydser også fingre for det danske bud.

Han har selv været i Australien for at tale varmt for projektet over for de australske militærfolk, men anser det alligevel vanskeligt at vurdere, hvordan det danske projekt står i kapløbet.

I OMT tøver Kaare Groes Christiansen da også med at hive proppen af champagneflasken:

- Man skal jo huske, at så store indkøb er politiske projekter, og vi er oppe mod de største spillere på markedet, der har deres respektive premierministre med på salgsholdet.

Australien vælger senere på året tre skibsprojekter ud, der får lov at komme med et konkret bud på ordren.