Fixerum redder liv

11 narkomaner er på et halvt år blevet reddet fra at dø af overdosis, takket være Kirkens Korshærs fixerum i Odense.

Flere og flere liv bliver reddet i landets tre fixerum, hvor misbrugere kan indtage stoffer under opsyn af fagpersonale, skriver Kristeligt Dagblad.

I Odense åbnede Kirkens Korshær for seks måneder siden et fixerum i korshærens dagvarmestue.

Her har der været 11 overdoser.

- Misbrugerne ville være døde, hvis det var sket i en baggård eller et sted, hvor der ikke var nogen, der havde fundet dem og tilkaldt hjælp, siger leder af varmestuen Heinz Wolf.

Mange liv reddet

For snart et år siden åbnede det første fixerum på Vesterbro i København, og siden er der kommet et mere i både København og Odense, mens et nyt er på vej i Aarhus.

De drives af Kirkens Korshær eller Missionen Blandt Hjemløse, og meldingen fra dem er klar: Hvis ikke der havde været fagpersonale til at yde livsreddende førstehjælp ved overdoser og svære forgiftninger, havde det kostet liv, sandsynligvis mange liv.

I København har der været 93 overdoser siden den 2. oktober sidste år, hvor Missionen Blandt Hjemløse slog dørene op for misbrugerne efter flere års politisk diskussion om de omstridte fixerum.

- Der har været mange rigtig alvorlige situationer, hvor det meget nemt kunne have været endt fatalt, hvis ikke vi havde været der, siger Rasmus Koberg Christiansen, leder af de to fixerum Skyen og Halmtorvet 9D i København.

Flere fixerum på vej

Regeringen og Enhedslisten har netop afsat knap 36 millioner kroner de næste to år til kommunalt støttede fixerum.

I Aarhus åbner Kirkens Korshær til november et fixerum, der som i København og Odense ligger klos op ad et sundhedsrum.

De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 218 stofmisbrugere døde af forgiftninger i 2011. Det højeste antal i 23 år.

Misbrugsekspert og psykiater Henrik Rindom forventer, at dødeligheden, takket være fixerummene, vil være faldet markant, når der kommer tal

for 2012 og 2013.

- Danmark ligger i toppen i forhold til lande, vi sammenligner os med, når det gælder dødelighed blandt misbrugere. Så jeg håber i den grad, at dødeligheden nu falder. Og vi må også forvente, at indlæggelser på grund af fejlfix falder på infektionsmedicinsk afdeling, siger han.

Venstre imod fixerum

Forebyggelsesordfører Jane Heitmann (V) er imod fixerummene.

- Misbrugerne bliver ikke stoffri. De fortsætter deres liv med misbrug og forskellige former for kriminalitet. Vi må aldrig slippe målet om, at de skal hjælpes ud af deres misbrug og ikke blot parkeres passivt bag en lukket dør, siger Jane Heitmann.

Ifølge hende skal man i stedet udvide ordningen med lægeordineret heroin.

Oversigt

    Oversigt