Fjernvarmeledelse skal stå skoleret: Flere partier kræver svar efter afsløringer af løndumping

Kritikken er hård, og partier fra begge sider af byrådet kræver svar fra ledelsen i Fjernvarme Fyn, efter at Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn over de seneste dage har kunnet fortælle, at det kommunalt ejede selskab kan kædes sammen med sager om social dumping.

- Vi kan ikke leve med, at den grønne omstilling bliver lavet på ryggen af underbetalt arbejdskraft.

Sådan siger siger SF-rådmand Brian Dybro efter, at det de seneste dage er kommet frem, at der er flere eksempler på social dumping på det kommunalt ejede selskab Fjernvarme Fyn.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ligeledes stærkt utilfreds med det, som de to mediers fælles afdækning af sagen har bragt frem i lyset.

- Det er selvfølgelig rigtig, rigtig ærgerligt og utilfredsstillende, og af samme grund har jeg bedt Fjernvarme Fyn om at komme og forklare sig til førstkommende økonomiudvalgsmøde i denne her uge (onsdag, red.), siger han.

Sagen drejer sig om det 800 millioner kroner dyre biodekedel-projekt, som det kommunalt ejede Fjernevarme Fyn er bygherre på. Projektet er en nøglebrik i den grønne omstilling, men syv af de underleverandører, der er tilknyttet projektet, har underbetalt deres medarbejdere.

V-rådmand: Stærk kritisabelt

Fjernvarme Fyns ledelse bekræfter, at ud af de 11 sager, der er blevet undersøgt, har der været noget at komme efter i mindst de syv. To er stadig ved at blive undersøgt, mens kontrollen i to tilælde ikke har afdækket uregelmæssigheder.

Sagerne om underbetaling står i skærende kontrast til, at Odense Kommune i årevis har italesat sig selv som førende i kampen imod social dumping.

- Hvis det forholder sig som beskrevet i medierne, så er det stærkt kritisabelt, fastslår Venstres rådmand Christoffer Lilleholt, der tilføjer:

- Det er ikke holdbart, at vi bygger grøn omstilling på underbetalt østeuropæisk arbejdskraft. Jeg har intet imod østeuropæisk arbejdskraft, og jeg vil heller ikke tvinge nogen til at være medlem af 3F. Men det skal foregå på fair og ordentlige lønvilkår, hvor der betales skat.

Afviser direktørs forklaring

SF's rådmand Brian Dybro kalder det "uacceptabelt at ende i en situation med underbetalt arbejdskraft på vores byggerier".

- Vi kan ikke leve med, at den grønne omstilling bliver lavet på ryggen af underbetalt arbejdskraft, siger han.

Kampen mod social dumping har i årevis været en mærkesag for Odense Kommune,  der har sin egen kontrolenhed, hvis opgave er at komme løndumping til livs.
Kampen mod social dumping har i årevis været en mærkesag for Odense Kommune, der har sin egen kontrolenhed, hvis opgave er at komme løndumping til livs.

Enhedslistens medlem af Økonomiudvalget, Reza Javid, er "vred og ked af det", siger han. Og han kritisk overfor den forklaring, som adm. direktør for Odense Fjernvarme Jan Strømvig tirsdag kom med. Her lød det blandt andet, at underbetalingen hænger sammen med et komplekst dansk system, som kan være svært for udenlandske firmaer at finde rundt i.

- Jeg kan godt forstå, at hvis man kommer udefra og ikke kender det setup, så er det lidt udfordrende, sagde Jan Strømvig blandt andet.

Den forklaring godtager Reza Javid ikke.

- Jeg synes, det er forfejlet at bagatellisere alvorlige brud på overenskomsterne ved at sige, at de udenlandske arbejdsgivere har misforstået reglerne. Hvorfor misforstår de aldrig reglerne til arbejdernes fordel? Uanset hvad er det snyd, siger han.

Heller ikke Brian Dybro (SF) peger på de danske regler, når han skal placere ansvaret for den underbetaling, der har fundet sted.

Hvem har ansvaret?

- Ansvaret ligger ét sted, og det er hos ledelsen af Fjernvarme Fyn, der skal sikre, at man lever op til de arbejdsklausuler og krav om kædeansvar, man har. Og at det også bliver kontrolleret på de byggerier, man har, siger han, der forventer en god forklaring fra Strømvig.

Borgmester Peter Rahbæk Juel forholder sig afventende i forhold til at placere et ansvar.

Strømvig: Vi får ikke credit

Fjernvarmechef Jan Strømvig kender ikke det eksakte indhold af det møde, der skal holdes onsdag og ønsker derfor ikke at kommentere på det.

Men han påpeger, at sagerne om social dumping netop er blevet fundet, fordi Fjernvarme Fyn udfører kontrol.

- Vi løber ikke fra et ansvar. Jeg synes faktisk, vi gør meget, og de her firmaer slipper jo ikke igennem nåleøjet. Vi stiller krav som bygherre, og vi følger nidkært op for at sikre, at de ikke kan slippe udenom. Vi kan ikke på forhånd vide, at de ikke lever op til de krav - og vi regner selvfølgelig med, at de firmaer, vi handler med, leverer i forhold til kontrakten.

Jan Strømvig mener, at Fjernvarme Fyn bliver fremstillet som skurken.

- Jeg synes ikke, vi helt får credit for vores indsats - vi er fremstillet som skurke. Jeg tror, det her finder sted rigtig mange steder, og jeg synes, man burde tage ved lære af den måde, vi følger op på med kontrol. Det kunne mange have gavn af.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har i løbet af tirsdag uden held forsøgt at få en kommentar fra bestyrelsesformanden for Odense Fjernvarme Mads Søndergaard Thomsen, som er politisk udpeget til posten. Mads Søndergaard Thomsen, der også er formand for Socialdemokratiet i Odense, har ikke reageret på hverken telefon, sms eller mail-henvendelser.

Bestyrelsesmedlemmerne Jane Yndgaard og Lars Havelund, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har været i kontakt med, ønsker ikke at udtale sig. Begge henviser til Mads Søndergaard Thomsen for kommentarer.

Oversigt

    Oversigt