Flere søger hjælp til juraen

Et stigende antal danskere søger retshjælp, når de skal klage over myndighederne. Blandt andet på kontoret i Odense.

Det kan være svært at finde hoved og hale i paragraffer og sagspapirer, hvis man sidder i gæld til halsen, eller man skal klage over en afgørelse fra kommunen.

Derfor søger flere og flere danskere gratis hjælp hos jurister og advokater på landets retshjælpskontorer.

Både kontorer i Aarhus, Odense og Aalborg har de seneste år oplevet, at flere danskere har behov for hjælp til juraen. Hos Retshjælpen i Vestergade i Odense er henvendelserne steget med 31 procent de seneste tre år.

- Der ingen tvivl om, at der er et klart øget behov for retshjælp her i landet, siger forsker i retshjælp ved Aarhus Universitet og daglig leder hos Aarhus Retshjælp, Bettina Lemann.

Kigger på man landsplan, er henvendelser til landets retshjælpskontorer og advokatvagter steget med 43 procent fra 2007 til 2012, viser tal fra Civilstyrelsen.

Der er flere grunde til, at flere danskere tager deres sagspapirer under armen og banker på retshjælpskontorernes dør.

- Lovgivningen er ikke blevet mindre kompliceret med tiden. Især sociallovgivningen er for mange svær at finde ud af, og det kan være en udløsende faktor, siger formand for Advokatrådet, Søren Jenstrup.

Hos De Jurastuderendes Retshjælp i Aalborg har man i år modtaget tre gange så mange henvendelser som på samme tidspunkt sidste år.

- Vi får ofte henvendelser fra personer, som har svært ved at forstå afgørelser fra kommunen eller breve fra deres udlejer, siger retshjælpsleder Mads Nysom Petersen.

Også den økonomiske krise bærer sin del af skylden, da flere danskere har behov for rådgivning inden for arbejdsløshed og gældsproblemer, påpeger Advokatrådets formand.

Skal man få antallet af danskerne på retshjælpskontorerne ned, skal det offentlige være langt bedre til at skrive enkelt og overskueligt ud til borgerne, mener retshjælpsleder Mads Nysom Petersen.

Han oplever tit, at man på retshjælpskontoret siger til folk, at de blot skal kigge nærmere på deres papirer. Her kan svaret på deres spørgsmål nemlig være gemt blandt de mange sider.