I det fynske folks tjeneste

Flere vil tale om forældres druk

Terapitilbud får stadig flere henvendelser fra børn af alkoholikere. Der er kommet mere fokus, mener ekspert.

Det kan være ensomt at vokse op, når mor og far drikker. Men nu ser det ud til, at flere børn af alkoholikere får nogen at tale med.

Behandlingstilbuddet Tuba får stadig flere henvendelser, fortæller landsleder Henrik Appel.

- Vi har et boom i antallet af henvendelser, især i de stor byer, siger han.

I de første otte måneder af 2013 har Tuba fået henvendelser fra 754 unge. Det er ni procent flere end sidste år. Tuba er blandt andet finansieret af satspuljemidler og rådgiver børn af misbrugere. Der ligger rådgivningscentre i 12 byer.

I København har der været 17 procent flere henvendelser, i Aalborg 16 procent og i Odense fire procent. Der er op til to års venteliste.

Også de sidste to år har Tuba oplevet en stigning i antallet af henvendelser.

- Vi ved jo, de unge er derude. Og jo mere synlighed der er om problemstillingen, jo hurtigere er folk til at rette henvendelse. Der er rigtig mange, der ikke har været opmærksomme på, at der er hjælp at hente, siger han.

Psykolog Helle Lindgaard forsker i børn og unge i misbrugsfamilier. Også hun mener, at et øget fokus på området har fået flere til at søge hjælp.

- Der er ikke blevet flere af disse børn og unge, men der har været øget fokus på dette område over en årrække. Det gør, at de unge bliver klar over, at de kan få hjælp, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser 120.000 børn og unge op i familier med alkoholproblemer. Men ifølge Helle Lindgaard er det utrolig svært at opgøre omfanget, og hun vurderer, at det faktiske tal er større:

- Problemet er, at vi faktisk ikke ved, hvor mange børn det er. Sundhedsstyrelsen tal er et absolut minimum.