I det fynske folks tjeneste

Flytter sammen: Ros til fynsk robot-ægteskab

Tirsdag kom det frem, at to fynske frontløbere inden for robotter går sammen om at skabe et nyt dansk kraftcenter for robotfremstilling. Dansk Industri roser initiativet.

Mobile Industrial Robots og Universal Robots flytter sammen og har sammen købt en 50.000 kvadratmeter byggegrund på Energivej i Odense.

Med penge fra den amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne, investerer de en kvart milliard kroner i byggeriet af en såkaldt "cobot-hub".

Cobots er den slags robotter, der kan arbejde tæt sammen med mennesker og styrke både arbejdsmiljø og produktivitet.

Initiativet får rosende ord med på vejen fra Dansk Industri, DI.

- Det er nogle imponerende vækstplaner, som vidner om, at vi har fået en fremsynet og stærkt vækstpræget robotbranche i Danmark. Automatiseringen fortsætter ufortrødent med stor hast over hele verden, og det er glædeligt, at vi har virksomheder, som kan blive storleverandører til den udvikling, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, i en pressemeddelelse.

- Det er svært at forestille sig et bedre eksempel på, hvordan automatisering kan skabe job og udvikling, siger han.

Læs også Robotkæmper flytter sammen: Fyn får verdens største cobot-hub

DI: Vigtigt af flere virksomheder bruger robotter

Et stadigt stigende antal danske industrivirksomheder bruger i dag robotter, men der er fortsat et stort potentiale, som bør foldes ud, mener DI.

- Robotbranchen har medvind i Danmark, men vi skal folde potentialet endnu mere ud. I dag er det mest de større og internationalt rettede produktionsvirksomheder, der investerer i robotter. Det sker samtidig med, at vi oplever den højeste beskæftigelse nogensinde, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Det er vigtigt, at vi i endnu større grad får robotterne ud i de mindre og mellemstore virksomheder, så de blive mere konkurrencedygtige, og i den offentlige sektor. I det offentlige vil det også kunne give mere tid til de varme hænder, mener Lars Sandahl Sørensen.

Fakta om robotklyngen

  • Danmarks robotklynge har rødder langt tilbage i den danske industrihistorie, men er især vokset inden for de seneste ti år.
  • Den danske automations- og robotklynge består af godt 300 virksomheder med 8.500 ansatte samt yderligere 10.000 medarbejdere hos underleverandørerne.
  • Følger robotklyngen vækstprognoserne for robotbranchen, vil den nå en beskæftigelse på 25.000 ansatte i 2025 (Kilde: det danske analysebureau Damvad)