Fodbolddirektør skærer igennem: - Siger træneren nej, så siger jeg ja

OB’s fodbolddirektør Björn Wesström sidder for bordenden, når der træffes fodboldbeslutninger i Ådalen.

- Siger Andreas Alm nej, så kommer du til mig, så siger jeg ja. Sådan er det. 

OB’s svenske fodbolddirektør, Björn Wesström, har det sidste ord, når der skal tages endelige beslutninger om førsteholdet i OB. I hvert fald når det kommer til, hvilke spillere fra OB’s u19-holder der skal have chancen på superligaholdet.

Det fremstår tydeligt i første afsnit af TV 2 Fyns nye serie om OB, ”En gang Odense – altid Odense”, som du kan se på TV 2 Fyn og Viaplay.

Ledelsen i OB’s akademi med blandt andre akademichef Tonny Hermansen og u19-træner Ivan Poulsen holder møde med Björn Wesström om den såkaldte transition, altså når de unge spillere fra akademiet skal op og spille med superligaholdet og integreres i truppen.

- Hvis Ivan (Poulsen, cheftræner for OB’s u19-hold, red.), Tonny (Hermansen, akademichef i OB, red.) eller hvem som helst synes, at en spiller har præsteret på et niveau, så det er godt for OB, med alle konsekvenserne in mente og på trods af, at han ikke er på transitionslisten, at give ham en mulighed, så findes den mulighed.

- Jeg kan ikke se, hvem der skulle sætte en stopper for det, siger Björn Wesström i serien.

Fodbolddirektøren understreger dog, at OB-træner Andreas Alm i den periode, hvor mødet finder sted, måske ikke har så meget rum til at satse på unge og uprøvede spillere.

Hvem har ansvaret?

OB har på det tidspunkt fået en katastrofal start på superligasæsonen og ligger sidst i rækken med blot et point efter de første fem kampe.

Derfor er det måske – i nogens øjne – mere oplagt at satse på erfarne kræfter frem for nye, uprøvede talenter fra Akademiet for at få rettet op på det, der på daværende tidspunkt ligner en synkende skude.

- Hans fokus er nok et andet sted end på talentudvikling, tror jeg, siger Björn Wesström og fortsætter:

- Det er jo heller ikke ti spillere, vi taler om. På et år er det måske tre. Men hvem tager beslutningen? Det er mit spørgsmål til jer, spørger fodbolddirektøren ud i lokalet.

Fodbolddirektør i OB, Björn Wesström, er til møde med akademiets ledelse om kommende superligaspillere i klubben.
Fotograf: Rasmus Rask, Lasse Beck Frost

- Hvis beslutningen skal tages for akademiet, så er det mig, der har ansvaret, svarer Tonny Hermansen og understreger, at det for ham er vigtigt, at de alle kan komme med input til, hvordan de gør det bedst.

- Og så på et tidspunkt må jeg sammen med dig træffe det sidste valg. Fordi som Andreas Alm siger, så er det ikke ham, der træffer valget i forhold til transitionen. Men alligevel er det jo ham, der beslutter, at Marcus McCoy skal spille højre back.

- Og det er så bare det, vi i sidste ende skal have styret af, siger akademichefen, inden fodbolddirektør Wesström sætter en tyk streg under, hvem der har ansvaret og hvem der tager beslutningerne:

- Men fra mig har du mandat. Tag en beslutning, det er intet problem. Siger Andreas Alm nej, så kommer du til mig, så siger jeg ja. Sådan er det, fastslår Björn Wesström.

Ekspert: Stor opbakning til Hermansen

Ti måneder senere har OB reddet sig langt op over nedrykningsstregen, og mødet i Ådalen er blevet en del af tv-serien ”En gang Odense – altid Odense”.

Det tydelige budskab fra Björn Wesström er blevet bemærket af flere fodboldeksperter.

Den tidligere både OB- og landsholdsspiller Stig Tøfting, der i dag er fodboldekspert hos Viaplay, kalder i fodboldmagasinet Onside den klare udmelding fra fodbolddirektøren for en klar støtte til akademichef Tonny Hermansen.

- Han får en stor opbakning. Hvis der nogen spillere, som han gerne vil have op at træne med førsteholdstruppen, og træneren siger nej til dem, så går fodbolddirektøren ind over og siger ja, siger Stig Tøfting.

Over for TV 2 Fyn uddyber Tøfting sin pointe.

- Andreas Alm har rigeligt at gøre med sit førstehold, så hvis ikke han dagligt følger med i akademiet, er det jo svært for ham at sige, hvem der skal træne med og hvem der ikke skal. Der må han stole på, at der er andre kvalificerede folk i klubben, der kan vurdere det. 

- Alm ser ikke ungdomsspillerne, så det er klart, at det er sportschefen og akademichefen, der kan beslutte det her. Men det er stadig Andreas Alm, der bestemmer hvem der er i truppen på kampdagen, og hvem der starter inde. 

Stig Tøfting, tidligere fodboldspiller og nu fodboldekspert på Viaplay, i loungen til OB's seneste hjemmekamp mod AaB. En kamp, som endte 1-1.
Stig Tøfting, tidligere fodboldspiller og nu fodboldekspert på Viaplay, i loungen til OB's seneste hjemmekamp mod AaB. En kamp, som endte 1-1.
Foto: Morten Albek

Helt på sin plads

Tøfting fortæller, at det gør indtryk på ham, når han så tydeligt ser Björn Wesström bakke sin akademichef op. 

- Det er meget positivt for mig, når jeg kigger på OB, og det er helt på sin plads, at Tonny Hermansen indstiller, hvem der får en chance på førsteholdet. Andreas Alm blander sig ikke, og det her er helt sikkert clearet mellem Wesström og Alm, at han kan sige det så tydeligt her. Der er ingen tvivl om, hvem der er chef, siger den tidligere landsholdsspiller. 

Samme syn på det har en anden tidligere superligaprofil, den tidligere forsvarsspiller Kenneth Emil Petersen.

- Når Tonny Hermansen har sagt ja, så ryger de op, fastslår Kenneth Emil Petersen, som også selv har spillet i OB og i dag ligeledes er fodboldekspert hos Viaplay.

Serien om OB fokuserer netop på talenternes vej fra akademiet til Superligaen. ”En gang Odense – altid Odense” er produceret af TV 2 Fyn i samarbejde med Viaplay. Du kan se den på Viaplays tjenester og TV 2 Fyn Play.

Du kan se tredje afsnit i OB-serien lige her.