Fødegange mister lovede millioner

Landets fødegange blev lovet ekstra hænder. Nu har regeringen sløjfet de lovede øremærkede millioner. En jordemoder fra OUH er stærkt bekymret for de fødende kvinder. Det skriver Politiken.

"Løft af kvaliteten på fødeafdelingerne" hedder udspillet, hvor den daværende SR-regering øremærkede penge til nye, ekstra hænder på fødegangene.

Finansloven for 2015 fastslog også, at staten fremover ville øremærke 75 millioner kroner årligt til fødselsafdelingerne, men nu er pengene fra 2016 og frem væk ifølge regeringens nye finanslovsudspil.

Heri står der, at de frigjorte midler prioriteres til andre initiativer på sundhedsområdet.

Anette Frederiksen, der er chefjordemoder på Odense Universitetshospital og formand for lederkredsen i Jordemoderforeningen siger til avisen, at hun er stærkt bekymret for de fødende kvinder, når så store øremærkede millionbevillinger nu sløjfes.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke lade sig interviewe mundtligt af Politiken om sagen, men oplyser skriftligt, at regionerne har fået tilført 2,4 milliarder kroner næste år, så regionerne har "fuldt ud mulighed for at prioritere midler til fødeafdelingerne, hvis de ønsker det".

Den øgede mangel på hænder på fødeafdelingerne skyldes især, at der på grund af nye retningslinjer er flere igangsættelser end tidligere.