I det fynske folks tjeneste

Følelser er ugleset på universitetet

Følelser som glæde og fortvivelse er ugleset rundt omkring på de højere læreanstalter - som Syddansk Universitets - kontorer, gange og kantiner.

Man skal helst ikke vise følelser i forskermiljøet.

Det viser en interviewundersøgelse af »følelser og følelseskultur i Akademia«, som kultursociologen Charlotte Bloch fra Københavns Universitet har gennemført, og som netop er blevet offentliggjort i bogen 'Passion og Paranoia'. Det skriver dagbladet Politiken.

- Mange af dem, jeg talte med, beskrev, hvordan de oplevede det at vise følelser som en form for blottelse. Hvis man f.eks. fremlægger sine ting på et forskningsseminar, så kan man jo have en form for nervøsitet eller frygt for, hvordan det nu bliver modtaget. Og du kan også føle dig usikker på din forskning. Reglerne er bare, at det ikke er en usikkerhed, du viser!, konstaterer Charlotte Bloch over for Politiken.

Omvendt fortæller man heller ikke om sine succeser.

Både fordi det opfattes som upassende, og fordi påpegelsen af, at man f.eks. har fået optaget en artikel i et anerkendt tidsskrift, er det samme som at gøre sine konkurrenter opmærksomme på, at de er mast længere tilbage i hierarkiet.

Én forskers succes er reelt en trussel for den anden, forklarer Charlotte Bloch, der selv har forsket i 'følelsernes sociologi' de seneste 15 år.