I det fynske folks tjeneste

Følg med LIVE: Nu ruller ruinen

Det skulle være sket onsdag, så torsdag, men i dag fredag sker det så - forhåbentlig. For anden gang på 600 år skal fredet bygning i Odense flyttes.

Foto: Ole Holbech

Flytningen af ruinen skulle være sket torsdag morgen, men på grund af usikkerhed om understøtningen rykkede man flytningen. 

Det bekræfter Stig Langsager, der er projektchef for 'Fra gade til by-projektet.

Men fredag morgen sker det. 

Og det er muligt at følge flytningen live på Fra Gade til Bys hjemmeside via webcam.
Live-sendingen kan ses på fragadetilby.dk/ruincam

Hvis man er fredagsfrisk er det også muligt at følge flytningen på Fra Gade til Bys udsigtsplatform ved siden af Infoboksen eller fra Vestergade igennem et gitter i byggehegnet. 

Læs også Udskudt igen: Usikkert hvornår ruin flyttes

Det er resterne af en købmandsgård fra omkring år 1420, der nu skal flyttes for anden gang. Her bliver den gamle bygning sat på skinner og flyttet til en ny placering.
 
Det er anden gang, at den gamle bygning bliver flyttet. Sidste gang var i 1971, hvor den fredede bygning stod i vejen for anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade.

Her 46 år senere skal den så igen flyttes, for at give plads til nyt byggeri på stedet.

Det er ikke hverdagskost at flytte fredede bygninger og slet ikke hele to gange, fortæller Thomas Roland, der er arkæolog og specialkonsulent i Slots og Kulturstyrelsen. 

Læs også Spektakulær flytning af ruin udsættes

- Det er meget, meget usædvanligt. Af de ca. 33.000 fortidsminder vi har i Danmark, kan jeg ikke komme i tanke om et eneste, der er blevet flyttet rundt på denne måde, siger Thomas Roland i en pressemeddelelse.

Samme metode som sidste gang

Når den gamle bygning flyttes bruges samme metode, som da den blev flyttet første gang. Ruinen bliver sat på skinner og rullet hen til den nye placering.

- Det er uden tvivl en af de mere udfordrende opgaver i projektet, så jeg er selvfølgelig spændt på, hvor nemt det kommer til at gå. Jeg har dog en god fornemmelse i maven. Vi har arbejdet sammen med vores rådgivere, vores entreprenør og med Slots- og Kulturstyrelsen på dette i mange måneder, og jeg mener, at vi er kommet frem til en god plan, siger projektchef for Fra Gade til By projektet, Stig Langsager.

01:41

En 600 år gammel og fredet ruin på Vilhelm Werners Plads ved Fisketorvet i Odense skal flyttes for at give plads til nyt byggeri. Men den gamle ruin vil ikke rigtigt lade sig flytte.

Luk video

Fakta om den fredede ruin

Den fredede ruin, der i dag står midt i byggepladsen på det tidligere I. Vilhelm Werners Plads ved Fisketorvet i Odense, er resterne af en købmandsgård, der blev bygget i Overgade 3 i 1420'erne.
 
Den hvælvede kælder blev brugt som magasin og er et af Danmarks ældste bevarede rum til handelsvirksomhed. Overetagen rummede den fine stue med kamin og store sydvendte vinduer. Købmandsgårdens øvrige bygninger har været af bindingsværk.
 
Kælderen var egentlig blevet fredet i 1919, men på grund af det nye gadegennembrud med anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade søgte Odense Kommune om at få fredningen ophævet. I første omgang fik man ja, men da man i forbindelse med nedrivningen fandt mere middelalderligt murværk, blev nedbrydningen udsat.
 
De følgende forhandlinger om at bevare kælderen endte i 1971 med en ret speciel løsning: Hele ruinen skulle flyttes et lille stykke, så den ikke stod i vejen for Thomas B. Thriges Gade. Efter mange forberedelser holdt ruinen med kælder flyttedag 8. juni 1971. Den blev rullet på hjul og skinner de ca. 17 meter mod syd til sin nuværende placering.

Kilde: Fra Gade til By