Folk på gaden: Letbanen gør Odense større, end byen ellers har været

Folk på gaden i Odense ser frem til, at Odense Letbane på lørdag slår dørene op for passagerer. Letbanen er også lyden af en storby, siger flere.

Efter den ene udskydelse efter den anden åbner Odense Letbane den kommende lørdag. I den forbindelse har TV 2 Fyn taget temperaturen på forventningerne hos folk på gaden i Odense.

Vi vil blandt andet gerne vide, om folk rent faktisk vil bruge letbanen, når først togene slår dørene op for passagerer. Måler man på de folk, som vi har talt med, er forventningerne om ikke store, så i hvertfald positivt ladede. 

Blandt andre Pia Jeppesen fra Aarup synes, at letbanen er en god idé.

- Man kan tage den oppe ved banegården og komme hurtigt ind til midtbyen, siger hun og vil hoppe om bord, så snart muligheden byder sig.

Pia Jeppesen, Aarup, synes letbanen i Odense er en god idé.
Pia Jeppesen, Aarup, synes letbanen i Odense er en god idé.
Foto: August Sandberg

Katrine Grønbæk Ahlmann bor i Odense og arbejder på Syddansk Universitet, så hun har en forventning om at bruge letbanen fra sit hjem på Nyborgvej til campus, hvor der er letbanestationer.

Hun har boet i Odense stort set, siden daværende borgmester Anker Boye i juli 2015 skrællede det første lag asfalt af Albanibroen.

Mærkeligt, at det endeligt er færdigt

Så for Katrine Grønbæk Ahlmann vil den kommende lørdag være et punktum i det første kapitel af hendes liv i Odense.

- Det er faktisk meget mærkeligt, fordi man har været vant til alt det vejarbejde, og at man hele tiden har skullet lægge sine ruter om, hvor man kunne cykle, og hvor man kunne køre. 

- Så det er meget mærkeligt, at det nu endeligt er færdigt, siger Katrine Grønbæk Ahlmann.

Hun føler også, at letbanen gør Odense til en større by, og hun synes ikke, at den larmer så meget, som den gjorde i begyndelsen.

- Den gør helt klart Odense lidt mere til en større by, end den ellers har været. Der er flere lyde, i hvert fald, siger hun.

Katrine Grønbæk Ahlmann har kun oplevet Odense under opførelsen af letbanen.
Katrine Grønbæk Ahlmann har kun oplevet Odense under opførelsen af letbanen.
Foto: August Sandberg

Ligesom Pia Jeppesen ser Katrine Grønbæk Ahlmann også frem til at kunne stige om bord på et letbanetog.

- Det er nemmere med barnevognen, at jeg kan stige ind i letbanen derhjemme og så tage den her ned (ind til centrum, red.) i stedet for at skulle gå langt.

Letbanen giver byen et løft 

Jean Bøgelund er fra Vester Aaby på Sydfyn og arbejder som vicevært tæt på letbanen i den indre by.

Han vil nok ikke selv komme til at bruge letbanen særligt meget, men han har store forventninger til banens popularitet.

Jean Bøgelund synes, letbanen giver Odense et løft og og viser, at det er en storby.
Jean Bøgelund synes, letbanen giver Odense et løft og og viser, at det er en storby.
Foto: August Sandberg

- Jeg tror, den vil blive brugt rigtig meget. Jeg synes, den giver byen et løft og viser, at det er en storby. Så jeg tror, der er rigtig mange, der bliver glade ved letbanen, siger han og tilføjer, at Odense jo er Fyns "hovedstad".

- Så jo bedre det går for Odense, jo bedre går det for resten af øen - med arbejdspladser og al ting, så det glæder vi os til, siger Jean Bøgelund.

Har valgt midtbyen

Pernille Madsen bor med sin familie i den spritnye bydel. Det er et bevidst valg, og fra sin altan kan hun se lige ned på letbanesporene og de forbipasserende letbanetog.

- Jeg har jo valgt at bosætte mig i midtbyen, fordi jeg så kunne undgå at købe en bil, og så kan man komme let og hurtigt rundt omkring.

Pernille Madsen forventer at blive en flittig bruger af letbanen.
Pernille Madsen forventer at blive en flittig bruger af letbanen.
Foto: August Sandberg

Hun vil bruge letbanen, når datteren skal i børnehave i Bolbro.

- Der kører den lige ud til. Så det er jo perfekt, siger hun og tilføjer, at hun også vil bruge letbanens muligheder, når hun for eksempel skal i Ikea eller Bilka.

Hun tilføjer, at den meget kritiserede larm fra letbanen er noget, som hun og familien havde kalkuleret med, da de valgte alt bo i midtbyen.

- Vi har vinduerne og terrassedøren åben relativt ofte. Det er en del af byen, det har det været, lige siden vi bestilte lejligheden.

Gang i gaden

Abdallah Bayoumi, som er manden bag den nyåbnede sandwichbar O'tasty i Overgade, mener, at letbanen vil give hans virksomhed en hjælpende hånd.

- Fordi så kommer folk frem og tilbage, og så kommer der flere mennesker.

- Der kommer til at være gang i gaden, det er det, det handler om. Og jeg takker letbanen rigtig mange gange, siger en forventningsfuld Abdallah Bayoumi.

Abdallah Bayoumi mener, letbanen vil sætte gang i gaden.
Abdallah Bayoumi mener, letbanen vil sætte gang i gaden.
Foto: August Sandberg

Svært at bruge den

Claus og Maja Müller vil også bruge letbanen. Bare ikke i det omfang, som de egentlig gerne vil. De bor i Odense SV og dermed tæt på, hvor den omdiskuterede etape to er planlagt, at skulle etableres - hvis den altså bliver til noget.

- Det vil være meget sjovt at prøve den, når nu vi har hørt så meget om den. Men i og med at vi bor i Odense SV, er det lidt sværere at komme til at bruge den, når vi ikke kan tage den derfra, hvor vi bor, siger Maja Müller.

Parret lægger ikke skjul på, at de faktisk er lidt skuffede over, at de ikke bor ved letbanen, og gerne så letbanen tættere på deres hjem.

- Så kunne man sagtens finde på at tage den ind til byen, så man ikke skal ind og parkere. Det gør det lidt mere bøvlet, når man så skal til at køre efter et sted, hvor man kan tage letbanen fra, tilføjer Maja Müller.

Fra juli til i dag har letbane-projektet haft stor indflydelse og har forvandlet bybilledet markant. Se billeder fra før og efter her

Claus og Maja Müller ville ønske, at letbanen stoppede i nærheden af dem i Odense SV.
Claus og Maja Müller ville ønske, at letbanen stoppede i nærheden af dem i Odense SV.
Foto: August Sandberg
Her er en oversigt over letbanens stationer.
Her er en oversigt over letbanens stationer.
Foto: Odense Letbane