Folkeskoler ikke klar til genåbning: Klasseopdeling udfordrer skolerne

I Nyborg bliver skolerne ikke klar til genåbning torsdag. Eleverne må i stedet vente til mandag.

Når klokken ringer ind torsdag morgen, løber mange folkeskoleelever for første gang i noget nær et år ind i klasselokalerne, når online undervisning skiftes ud med fysisk fremmøde.

Langt de fleste fynske folkeskoler er klar til at tage imod eleverne, men deres tilbagevenden er også forbundet med udfordringer. 

Skolerne skal nemlig sikre, at klasserne holdes adskilt i både timer og frikvarterer, og derfor kan elever i Nyborg først pakke skoletaskerne på mandag.

- Vi er der, hvor vi faktisk ikke kan nå det til torsdag, så vi har rykket genåbningen til mandag. Vi skal lige have tid til at se hinanden i øjnene og planlægge efter de retningslinjer, der er for genåbningen, fortæller skoleleder på Danehofskolen i Nyborg, Pernille Kragelund.

Ifølge de nye retningslinjerne skal skolerne stadig holde eleverne adskilt klassevis. Det gælder både i forhold til undervisning og frikvarter. Det er de ting, skolen nu står over for at få på plads. 

- Vi skal igen have lavet om på vores toiletforhold. Vi skal have sat sedler op. Vi skal have sørget for at få nogle indgange afspærret, så det kan komme til at passe med klasser, der kommer ind, siger Nikolai Skovgaard Skibdal, der er viceskoleleder på skolen. 

Ingen idræt på tværs

Også på Hjalleseskolen i Odense har det givet udfordringer, at samtlige af skolens 570 elever skal tilbage.

På Hjalleseskolen har en af udfordringerne inden genåbning været at sikre, at hver klasse har deres eget toilet.
På Hjalleseskolen har en af udfordringerne inden genåbning været at sikre, at hver klasse har deres eget toilet.
Foto: Julie Tilsted

- Vi skal kigge på vores lokaleplaner igen, så de passer til vores retningslinjer. Vi skal også kigge på vores plan for toiletter, og vi skal kigge på vores udeområder, fortæller konstitueret skoleleder på Hjalleseskolen i Odense, Erling Pedersen.

Skolen bliver klar til torsdag, men selvom eleverne kan vende tilbage, bliver det ikke til det skema, som de kendte fra før coronaviruspandemien.

- Vi kan ikke give fuld undervisning i idræt og valgfag, hvor vi normalt blander eleverne, fortæller Erling Pedersen.

Folkeskolernes mindste elever i 0. til 4. klasse har været tilbage siden 8. februar.