For få i Vollsmose takker ja til vaccine: Nu overvejer regeringen "flere initiativer"

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev flere gange tirsdag spurgt, hvilke nye initiativer der kan komme på spil i blandt andet Vollsmose, men svarede ikke.

En lille gruppe ikke-vaccinerede er lige nu ved at ødelægge det for resten af befolkningen, lød det mandag aften fra statsminister Mette Frederiksen (S). 

I den kategori falder dele af befolkningen i Odense-bydelen Vollsmose, som er det sted i landet med den fjerde laveste vaccinetilslutning. 

quote Selvfølgelig overvejer vi i regeringen, om der vil være behov for yderligere initiativer

Statsminister Mette Frederiksen (S)

For mens den generelle vaccinetilslutning på landsplan er 76,5 procent og 85,88 procent af borgerne i Odenses sogne - pånær Vollsmose - allerede er færdigvaccineret, var der ved seneste opgørelse kun omtrent 65 procent af borgerne i Vollsmose Sogn, der havde ladet sig vaccinere. 

Det svarer til, at cirka 3.500 beboere alene i dét sogn endnu ikke er vaccineret. 

- Selvfølgelig overvejer vi i regeringen, om der vil være behov for yderligere initiativer. Når så mange mennesker spiller efter reglerne, og nogle få ikke gør, så kan vi ikke bare se på, at de få potentielt ødelægger det for de mange, siger Mette Frederiksen. 

Hvilke initiativer?

Det blev på pressemødet mandag ikke uddybet, hvilke "nye initiativer" der overvejes og på sigt kan komme i spil. 

Og da de fremmødte journalister ved spørgetime i Folketinget tirsdag forsøgte at få det opklaret, kom der fra statsministeren ikke noget konkret svar. 

Statsministeren gentog i stedet flere gange, at det øjeblik, regeringen måtte finde nye restriktioner eller initiativer nødvendige, så vil de "kommunikere dem direkte".

quote Jeg ved ikke, om vi kan overbevise alle dem, der ikke er vaccineret

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Samtidig understregede hun, at de ikke-vaccinerede lige nu risikerer at sætte vinteren og helbredet over styr for de vaccinerede. 

Du mener ikke, at tvang er vejen frem, men hvordan får vi så de sidste med, som endnu ikke har ladet sig vaccinere? 

- Hvis vi mener, der er behov for konkrete restriktioner, så melder vi de konkrete restriktioner ud. 

Men nu taler vi ikke om restriktioner. Vi taler om, hvad du vil gøre for at overbevise de sidste? 

- Jeg ved ikke, om vi kan overbevise alle dem, der ikke er vaccineret, siger Mette Frederiksen. 

Vaccinetilslutning i Vollsmose

Myter underminerer epidemikontrollen

Som den radikale Susanne Crawley tidligere tirsdag fortalte til TV 2 Fyn, er der personer i Vollsmose, som spreder myter om, at vaccinerede kvinder ikke kan blive gravide. 

Den problemstilling blev statsministeren tirsdag også bedt om forholde sig til. 

- Resten af os bliver nødt til at tage afstand til den opførsel, hvor man videregiver oplysninger, som ikke er korrekte. Det underminerer vores mulighed for epidemikontrol, og det underminerer potentielt det åbne Danmark, der er i dag. 

Men tror du, det er nok? 

- Jeg er ikke sikker på, at det er nok. Det er derfor, at jeg allerede i går gjorde det klart, at vi i regeringen overvejer flere initiativer. 

Da Mette Frederiksen igen bliver spurgt, hvilke konkrete initiativer der er tale om, undlader hun igen at svare på spørgsmålet. 

Borgmester mener ikke, der kan gøres mere

Danmark ligger nummer 14 på listen over lande med højest vaccinetilslutning. 

Og på coronapressemødet mandag aften understregede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det blandt andet skyldes, at vi er gået frivillighedens vej. 

Regeringen mener med andre ord ikke, at det er en løsning at tage et redskab som tvang i brug:

- Der er nogle lande, som går tvangens vej. Deres vaccineopbakning er faktisk meget ofte lavere end den danske, lød det fra Magnus Heunicke (S) 

Hos partifællen Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense, er der da heller ikke noget ønske om at ty til tvang. Og selvom regeringen altså overvejere flere initiativer, mener S-borgmesteren ikke, at Odense Kommune kan gøre mere, end den allerede har gjort.

Oversigt

    Oversigt