Forældre kører råddent

De fynske skoleveje er farlige, og det er især skolebørnenes forældre, der blæser på trafiksikkerheden.

Der er tryk på, når børnene skal afleveres ved Paarup Skole mandag morgen.

Rådet for Sikker Trafik har gennemført en landsdækkende kampagne "pas på de små i trafikken", der handler om at få bilisterne til at tage hensyn til de nye små trafikanter.

Færdselspolitiet på Fyn har som tidligere år været massivt til stede fra første skoledag.

Politiet har nu gjort regnskabet op efter skolestartskampagnen, og det er blevet til mere end 2000 sigtelser for overtrædelse af færdselsloven.

- Vi må jo konstatere, at det er forældrene, der begår langt den overvejende del af forseelserne, siger vicepolitiinspektør Jørgen Andersen, Fyns Politi.

Masser af lovovertrædelser

Forældrenes forseelser fordeler sig med 1822 hastighedsovertrædelser. 105 voksne brugte ikke sikkerhedssele. I 52 tilfælde var børnene ikke fastspændt på bagsædet. 79 personer talte i telefon eller sms'ede under kørslen.

- Oftest er det jo fordi, de har travlt om morgenen, og de glemmer lige at få sele på, og de skal også lige skrive en sms. Det skal gå stærkt, siger Jørgen Andersen og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at der er en tendens til, at folk har en meget fortravlet hverdag. Og det har udviklet sig til, at folk har en opfattelse af, at de skal kunne nås på alle tider af døgnet. Også når de kører bil.

Efterlyser holdningsændring

Skolelederen på Paarup Skole efterlyser en holdningsændring blandt forældrene.

- Jeg følger det jo hver evig eneste morgen og ser, hvordan forældrene har travlt med at få deres børn afleveret. Det er selvfølgelig al ære og respekt værd, at forældrene gerne vil følge deres børn i skole, men vi synes selvfølgelig også, at det kunne være rigtig fantastisk, hvis forældrene respekterede færdselsreglerne, siger skoleleder Merete Møller.

Skolestartskampagner har stået på gennem mange år uden den helt store effekt.

- Det må ikke være sjovt at være Rådet for Sikker Trafik, fordi det er fuldstændig rigtigt, at der er en kæmpe kampagne hver eneste skolestart. Det støtter vi og gør hvad vi kan for at promovere hos forældrene. Men det er jo rigtigt, det må jeg sige, det er ligesom det ikke har nogen effekt, slutter Merete Møller.