Forening: Kommunen har syltet bandeproblemer

Antallet af unge, der søger ind i bander, er vokset voldsomt. Alene det seneste halve år er der kommet 172 nye unge på politiets såkaldte bekymringsliste.

Kommunens besparelser bærer en stor del af ansvaret, lyder det fra to foreninger.

Jeg synes, at det er trist, og vi råbte vakt i gevær allerede i 2012, så jeg er ikke overrasket. Der mangler tilbud i Odense og der er alt for mange besparelser inden for børn- og ungeområdet

- Jeg synes, at det er trist, og vi råbte vakt i gevær allerede i 2012, så jeg er ikke overrasket. Der mangler tilbud i Odense og der er alt for mange besparelser inden for børn- og ungeområdet, siger Claus Skjoldborg Larsen, der er formand for Figthercenter Odense.

Allerede i 2012 henvendte Claus Skjoldbrog Larsen sig til kommunen med sin bekymring, efter at han havde fået masser af henvendelser fra forældre til unge, som var bekymret for deres børns tilknytning til bander. Men hans forslag om at oprette et værested blev fejet af bordet.

- Jeg tænker, at de folk der beslutter, hvad der skal ske, de står uden for og er for langt fra og ved ikke hvad der skal til, siger Claus Skjoldborg Larsen og tilføjer:

- De unge mangler nogen at relatere sig til og noget at gå op i, og medierne udråber ofte bandelederne som helte.

Han mener, at der er mange uudnyttede ressourcer:

- Der er masser af stærke ressourcer ude i lokalområderne, som kommunen kunne samarbejde med. Der går rigtig mange folk med gode ideer og projekter, som kunne være med til at give de unge attraktive tilbud.

De seneste tal fra SSP-samarbejdet viser, at 172 unge er havnet på Fyns Politis bandebekymringsliste. 17 af dem er under 18 år. Det fortæller DR FYN.

Tryghedsmedarbejder: De unge søger fælleskab og broderskab

Shahbaz Aslam, der er tryghedsskabende medarbejder ved Odense Kommunes Center for familier og unge, siger, at de unge søger mod banderne for at opnå fælleskab og broderskab.

- Det er trist, men vi forsøger at omvende dem og få dem til at dyrke sport eller andet i stedet for, siger han til TV 2/FYN.

 

Tryghedsmedarbejder: De unge søger fællesskab og broderskab

 

Søgning mod bander er en international udvikling

- Vi har altid prioriteret denne indsats højt, men der er en international udvikling med flere bander, og vi må sige at udviklingen  bare er gået stærkt, og vi har ikke været gode nok til at målrette for vores indsats i det omfang, der har været behov for, siger Tommy Holst, der er sekretariatschef for SSP i Odense.

Han mener, det er blevet sværere at sætte ind overfor bestemte unge:

Tidligere så vi en randgruppe og den er blevet større og de har større problemer end før, og det betyder, at indsatsen er blevet sværere end før

- Den her gruppe er blevet mere hårdkogt. Tidligere så vi en randgruppe og den er blevet større og de har større problemer end før, og det betyder, at indsatsen er blevet sværere end før, siger han. Jeg kan godt forstå at kritikken er der. Når man kigger på den kerne der laver ballade, så er de blevet mere isolerede og sværere at nå, siger han. 

Tommy Holst mener dog, at kommunen gør ganske meget:

- Ressourcer er altid et kildent spørgsmål. Vi kan altid bruge flere ressourcer, men vi også sige, at det er et område allerede er højt prioriteret i det kommunale system, siger han. 

Han peger samtidig på, at ungdomskriminaliteten er faldt støt de seneste år, så den nu er den laveste, der har været i 10 - 12 år.

 

 

 

Tommy Holst, sekretariatschef for SSP i Odense: Området er højt prioriteret

 

Oversigt

    Oversigt