I det fynske folks tjeneste

Forfaldne fortove i Odense: - Jeg faldt og smadrede mit knæ

Hanne Mounier faldt ude foran sit hus på ét af Odenses mange misvedligeholdte fortove. Rådmand erkender, at der er et stort problem.

00:32

Vejene og fortovene på Fyn er i så elendig stand, at det kræver et milliardbeløb at reparere dem.

I Odense står det værst til. En rapport viser, at 35 procent af fortovene er i meget dårlig stand. 

Læs også Millionregning på vej: Forfaldne fortove og nedslidte veje

Hanne Mounier, der bor på Bellisvej i Skibhuskvarteret i Odense, kom til skade, da hun faldt på et misvedligeholdt fortov efter en indkøbstur.

- Jeg kommer gående med mine poser og snubler i kanten. Så falder jeg ned på siden på en eller anden mærkelig måde med knæet, og det smadrer mit knæ, så jeg ikke kan komme op og stå igen, fortæller Hanne Mounier.

291 kilometer fortov er dårligt vedligeholdt

Opgørelsen fra Odense viser, at på kun tre år er omfanget af dårligt vedligeholdte fortove steget fra 76 kilometer til 291 kilometer.

Selv om hullerne og forskydninger i fortovet kan virke små, kan det være vanskeligt for ældre og svært gående at komme frem, og Hanne Mounier forstår ikke, hvorfor kommunen ikke gør noget ved problemet.  Hun har indberettet det misvedligeholdte fortov til kommunen, men der er ikke sket noget.

- Det kan godt være, det er lidt, men rammer man og ikke kommer videre, snubler man, siger hun.

- Det er for dårligt, at der er flere, der skal komme til skade, før der sker noget, siger Hanne Mounier, der faldt på fortovet foran sit hus i april 2016.

Ulykken har gjort, at hun ikke er i stand til at gå ned i husets kælder længere.

Fodgængerforbund: Manglende penge er ingen undskyldning

Hos Dansk Fodgænger Forbund savner man også handling fra kommunens side.

- Vi kan ikke have, at fortovene ikke er i orden. Det er simpelthen ikke godt nok, siger direktør Ullaliv Friis.

- Kommunen må finde pengene og få det lavet. Der er ingen undskyldning, fastslår hun.

En renovering af vejenes tilstand i Odense anslås at ville koste 1,2 milliarder kroner. Jane Jegind (V), der er rådmand for By- og Kulturforvaltningen, erkender, at situation i Odense er dårlig.

00:56 Luk video

- Vores veje og fortove har det ikke ret godt. Der er ikke blevet taget kærligt af dem i mange år, siger Jane Jegind, der dog ikke vil tage ansvaret for, at det er gået så galt.

- Det er byrådet, der skal træffe beslutningen om, hvordan de overordnede penge skal findes. Sådan en mængde penge har By- og Kulturforvaltningen ikke. Vores medarbejdere har gjort det bedste, de overhovedet kunne med de rammer, som byrådet har lagt ned med de penge, der er afsat, forklarer Jane Jegind. 

00:25 Luk video