I det fynske folks tjeneste

Forkorter flyvetiden: Fynsk firma sparer brændstof

Amerikanere har fået øje på fynsk firma, der sparer flyselskaberne for masser af brændstof. AviationCloud er udsprunget af ingeniørstudiet på SDU.

Et fynsk firma med speciale i flyrute-optimering har så stort et potentiale, at det nu er blevet købt af amerikanske ForeFlight fra Houston i Texas.

Hver dag letter over 100.000 fly, og der er masser af penge at spare, hvis man kan finde den optimale flyrute.

Et avanceret computersystem holder styr på virvaret over luftrummet og ikke mindst vejrforhold.

- Der er enorm fokus på at effektivisere den voksende flytrafik. Derfor har jeg været med til at udvikle en software, som blandt andet udnytter medvind eller temperaturer, hvor flyets motorer yder mest optimalt. Systemet sikrer en optimal afvikling af den stigende trafik i luften, fortæller teknisk chef Henrik Møller Hansen fra AviationCloud.

Han fik interesse for flytrafik allerede under studiet som civilingeniør i software.

Hans eksterne censor Kim Lantz, der nu er administrerende direktør i AviationCloud, kunne se et porentiale i den unge studerende, og han forlod derfor direktørjobbet i Airsupport i Billund, der laver flyplaner.

 AviationClouds ekspertise bygger på et computersystem, og det sparer flyselskaberne for masser af penge.

For eksempel bruger Norwegian cirka 36 ton brændstof mindre per måned og sparer adskillige flytimer. Det er både godt for miljøet og flyselskabernes økonomi

Allerede fire dage efter, at Henrik Møller Hansen var færdig med sit speciale i 2015, blev selskabet solgt til Foreflight, der er et mindre, men meget innovativt amerikansk selskab med 80-90 ansatte, der matchede AviationCloud godt. Men der var flere, der var interesserede i den fynske virksomhed.

Siden årsskiftet har amerikanske Foreflight haft den kontrollerende indflydelse i Aviation Cloud.

AviationCloud er netop flyttet til nye lokaler på Odense Havn, hvor man har lejet 650 kvadratmeter, så der er plads til udvidelse.

Virksomheden har planer om at vokse fra de nuværende ni ansatte.

- Ambitionen er, at vi skal være 20-30 ansatte indenfor tre år. Lige nu søger vi fire nye medarbejdere, siger Henrik Møller Hansen.