I det fynske folks tjeneste

Forskere angriber ideen om multikulturalisme

Nu skal det være nok med særrettigheder. En række forskere kritiserer i en ny bog den positive opfattelse af det multikulturelle samfund.

I et forsøg på at gøre op med særrettigheder og berøringsangst over for islam angriber en række forskere i en ny bog ideologien "multikulturalismen". Forskerne anser ifølge Jyllands-Posten multikulturalismen den for at være en positiv måde at anskue det multikulturelle samfund på og for at være en udbredt og ukritisk accept af minoriteternes kulturer.

15 forskere og akademikere fra Danmark og Sverige har bidraget til 'Multikulturalismens fælder'. Den ene af de to hovedmænd bag bogen er lektor Mehmet Necef, Syddansk Universitet.

»Med multikulturalismen har man fået en ideologi, som støtter særrettigheder, som går ud på, at man ikke må kritisere andres værdier og normer, og som tilmed siger, at man ikke må påstå, at vores værdier i Danmark nødvendigvis er bedre end andres værdier,« siger han til Jyllands-Posten.

Bogen indeholder en lang række konkrete eksempler, f.eks. kritiseres en rapport med anbefalinger om at gøre Vollsmose-bydelen i Odense til en turistattraktion på linje med Montmartre i Paris.

På mange måder passer kritikken, som rejses i bogen, på Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk. Elbæk ser dog ikke sig selv som en "multikulturalist", og han mener, at ordet bruges til at sætte modstanderne i et bestemt, dårligt lys, hvorefter de er nemmere at angribe.