Forskere vil lære at betjene supercomputeren

Forskere fra 12 forskellige lande strømmer til SDU for at lære at betjene den nye supercomputer. Universitetet melder om fuldt hus på kurset.

Supercomputeren på SDU blev indviet den 24. marts - og erl Danmarks største og kraftigste computer.

Men computeren, der samler knap 400 computere med over en billiard beregninger i sekundet kan virke overskuelig at kaste sig over - også for de forskere, der skal bruge den i hverdagen.

I den kommende uge afholder SDU derfor et fuldt booket kursus for 47 forskere fra 12 forskellige lande. De skal lære, hvordan man bruger en supercomputer.

- Selv for forskere kan det være svært at få et klart billede af, hvad man egentlig kan bruge en supercomputer til. Det får de på dette kursus - og så bliver de også uddannet i en række specifikke værktøjer, som de kan bruge på supercomputere, siger en af kursuslederne, Jacob Kongsted, professor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU.

Supercomputeren kan lave komplekse simuleringer, der kan være et redskab for for eksempel en forsker, der har brug for at finde ud af, hvordan et nyt konstrueret protein kan bruges i en celle. Og det sparer både tid og penge.

Forskere og andre kan fire gange om året ansøge om at få tildelt regnetid på computeren.