Forskning skal sikre større livskvalitet for anorektikere

Anoreksipatienter skal have højere livskvalitet. Det skal et nyt forskningsprojekt være med til at sikre.

Center for Spiseforstyrrelser og Ernæringsklinikken ved OUH har sammen med psykiatrien i Syddanmark modtaget knap 2 millioner kroner til et forskningsprojekt, der skal finde ud af, hvad der kan føre til øget livskvalitet for anoreksipatienter.

Indeni var jeg bare et stort følelsmæssigt kaos

Internationale undersøgelser viser nemlig, at indlæggelser af patienter med anoreksi ofte kan bedre de fysiske skader, men ikke de psykiske. Med andre ord bliver anorektikernes livskvalitet mange gange ikke forbedret efter indlæggelse.

- Faktisk kommer 25 pct. af anorektikerne aldrig ud af deres psykiske lidelse, fortæller overlæge Rene Klinkby Støving, der står i spidsen for forskningsprojektet.

Christina Søgaard er en af dem, der har haft anoreksi, og som stadig arbejder med sig selv og sin anoreksi.

- Indeni var jeg bare et stort følelsmæssigt kaos. Jeg kunne ikke være i mig selv, og jeg havde bare lyst til at forsvinde, fortæller hun om tiden, hvor hun var på sit absolutte lavpunkt og kun vejde 38.7 kilo.

Selvom hun i dag lever et normalt liv, kan hun stadig få trang til at lade være med at spise.

Forskningsprojektet på OUH vil inddrage anoreksipatienter gennem et spørgeskema, de blandt andet skal besvare efter behandlingen.

- Undersøgelsen skal belyse, hvad der vil føre til øget livskvalitet for patienterne ved at inddrage dem. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan opnå mere end blot ren fysisk overlevelse, siger Rene Klinkby Støving.

Han forklarer, at behandlingen og indlæggelsen af piger – og drenge med anoreksi ofte medfører et stort indgreb i deres hverdag og personlige integritet, og at undersøgelsen skal sikre, at fokus bliver rettet ind de rigtige steder.