I et rum lyst op af utallige farvestrålende lamper kan man høre fingrene danse henover tastaturet og musen, der klikker i takt med, at Sara Miller dræber flere og flere minions. Minions: Små dyr/personer, man slår ihjel for en lille belønning. i LoL League of Legends. Et holdspil, hvor man skal ødelægge modstanderens base.

 

Her i sin gamerstol sidder hun, så ofte hun kan. Der er ikke så meget fritid mere, fordi hun siden august har pendlet til Valby hver dag. Det gør hun, fordi hun er blevet vært på DRs program Ultra Gaming. Nu lever hun af gaming. 

- Jeg lever og ånder gaming lige for tiden. Det er jo drømmen for sådan en som mig, siger 24-årige Sara Miller.

 

FORSTÅR DU IKKE ORDENE?

Bare rolig. Hvert ord, der måske er almindeligt i gamerverdenen, er blevet oversat, så du kan læse teksten med gamersprog. 

Sæt musen over ordet. Er du på en telefon, så klik på ordet.

 

Gamer-verdenen er først nu ved at blive mere anerkendt, særligt i forbindelse med danske Astralis’ Verdens bedste og danske hold i skydespillet Counter-Strike. vej op i verdenseliten af Counter-StrikeEt computerspil, hvor det handler om at skyde sin fjende. Et af de mest populære e-sports spil. spillere. I kraft af Saras nye job som vært på DR Ultra Gaming arbejder hun for at gøre gaming endnu mere mainstreamNår noget er mere almindeligt i offentligheden. og tilgængeligt for både børn, men også for de forældre, der ser med. Den indsats er hun nu nomineret til en pris for.

I det farverige studie i Valby optager Sara og hendes medvært Sigge videoerne til Ultra Gaming. Foto: Louise Koustrup

 

Da Sara Miller blev født, kom hun ud i armene på et par forældre, der nærmest gav hende en controllerEn enhed, der bruges til at styre et spil på fortrinsvis konsoller som PlayStation. som rangle.

 

At være pige og gamer tilbage i 90’erne og start 00’erne var dog ikke det nemmeste. Det var svært for andre at forstå, at en pige overhovedet kunne synes, det var interessant at sidde der foran en skærm.

GAMING HISTORIEN I KORTE TRÆK

I 1940 kom verdens første computerspil og i 1967 kom verdens første spillekonsol. I 1985 bliver computeren, som nogle husker den født. Her begynder spilindustrien for alvor at tage fart, fordi der nu er flere, der har en maskine tilgængelig. 

 

I 1993 udkommer Doom, der er det første spil, hvor man kan spille mere konkurrencepræget. Det sætter for alvor gang i esporten. I 1996 opstår fænomenet 'Lan-Party'. Det går ud på at samle en masse venner i ét rum med hver sin computer, og spille en hel weekend. 

 

I 2000 får vi hurtigere internet, og det bliver nu muligt at game mod hinanden hjemme fra. Fra 2005 går vi ind i den moderne gaming alder. I 2017 er det anslået, at over 1,5 milliarder mennesker gamer på dagligt basis. 

 

Kilde: Jacob Kofler, 'E-sportens danske helte - alt om gaming, de store danske hold og vejen til toppen.' Forlaget Carlsen, 2018

 

Se mere

 

- Min mor var meget god til at sige, at jeg godt måtte spille computer sammen med drengene, og pædagogerne behøvede ikke at prøve på at få mig til at gå ud og lege med pigerne, siger Sara Miller. 

Drengene troede heller ikke altid på, at en pige kunne finde ud af at spille computer.

- Jeg husker tydeligt, dengang jeg knifedeNår man slår sin modstander ihjel kun med kniven. Ekstrem svært. Sebastian tre gange på samme mapBetyder egentlig kort, men bruges om de baner, man spiller. tilbage i tredje klasse, siger Sara Miller og griner en anelse overbærende.

 

Hør Sara forholde sig til nogle af fordommene om gamere i videoen:

01:36 Luk video

 

Men i dag er flere og flere piger begyndt at se gaming som en almindelig hobby på lige fod med alle andre gamere. Saras lillesøster på 11 år har også fået sin egen gaming-computer.

- Jeg tror helt sikkert, at der er bedre plads til piger i gaming nu, end da jeg var barn, siger Sara Miller.

 

 

 

Da Sara gik ud af gymnasiet investerede hun i streaming udstyrBestår typisk af webcam, mikrofon og selvfølgelig en computer. Bruges til at sende sit spil ud offentligt. og begyndte at spille offentligt på Twitch.En platform, der minder om Youtube. Primært for gamere, der sender live, mens de spiller. .

 

Når hun streamer, sidder hun foran sine tre skærme, mens et webcam viser alt, hvad hun laver. Mens hun spiller, snakker hun med sine følgere. De kan skrive direkte til hende og andre på kanalen i chatrummet.

 

Du kan finde Saras kanal på twitch.tv/saramillerdk Foto: Twitch

 

- Jeg blev bare så bidt af det. Det var en fællesskabsfølelse, jeg måske aldrig helt opnåede, da jeg var lille. Jeg var som barn hende, der kiggede på, siger Sara Miller. 

På den måde sidder hun ikke kun og spiller alene med nogle venner, men med alle dem, der gider at se med, og som også har en passion for det spil, hun spiller. Nogle af hendes følgere er endda blevet venner med hinanden, fordi de har fundet Saras kanal. For i chatten kan man skrive og tale om, hvad som helst.

GAMER ORDBOG

Der er mange udtryk i gaming verdenen, så den her ordbog kunne være uendelig lang. Udover de ord, du støder på i artiklen, er der her opremset nogle af de mest brugte udtryk.

 

Lag: Forsinkelser, typisk fordi internettet driller eller hvis computeren taber hastighed. 

 

Eksempel på sætning: "Jeg lagger igen - hvem bruger internettet?"

 

GLHF: ‘Good luck, have fun’. Bruges ofte i starten af en kamp, hvor man ønsker modstanderen held og lykke og en god kamp. 

 

FTW: ‘For the Win’. Både siges og bruges, når man udtrykker noget, der har fungeret. Eksempelvis ‘Deagles (pistol, red.) er så gode, FTW!’

 

EZ: Forkortelse af ‘easy’. Bruges om et nemt spil.

 

GG: ‘Good Game’. Bruges efter et spil, når man har haft et godt spil. 

 

Banned: Hvis man bliver udelukket fra et spil, enten på grund af snyd, eller hvis man er toxic.

 

Toxic: Når folk er ondskabsfulde i enten den skrevne chat eller over mikrofonen. Kan give bans på mange spil. 

 

Salty: Bruges, når nogen er ærgerlige over at have eksempelvis tabt, og så giver andre skylden eller sin computer. 

 

Feeding: Når man er for nem at slå ihjel af modstanderen, og dermed giver dem point. Eksempelvis: ‘Du bliver ved med at feede dem’.

 

Lan-Party: En form for computerfest, hvor man mødes og spiller i samme rum. 

 

Flere udtryk på wikipedia her.

Se mere

 

- Jeg tror, vi som menneske alle sammen har brug for den fundamentale følelse af at passe ind. Vi har som nørder også behov for at finde ligesindede, vi kan dele hverdagsting med. Ting, der ikke bare handler om gaming, siger Sara Miller.

I tre år streamede hun på internettet og fik stadig flere og flere seere. 10.000 følgere fik hun på Twitch. 

 

Hør hvordan Sara får værtsjobbet i videoklippet.

02:05 Luk video

 

Hun begyndte at gå til flere events, hvor hun mødte sine seere og har fået masser af venner fra sin egen kanal. Til de samme events var der også ‘talent-jægere’, og de fik øje på Sara. Før hun fik set sig om, stod hun foran kameraet i studiet i Valby. Nu er hun selv med til at gøre gamingen mere mainstream, så også de yngre generationer af gamere kan føle, at der er plads til alle. 

- Jeg synes, det er helt vildt vigtigt at fortælle børn om, at alle kan være med og at gøre det inkluderende, siger Sara Miller.

 

 

 

“Nu skal vi igang med den store FortniteEt skyde- og overlevelsesspil. Meget populært blandt yngre gamere. gun sound challenge.Særlige udfordringer i spil, der er svære at lave. ” siger Sara, mens hun kigger ind i kameraet.

 

Kanalen ‘Ultra Gaming’ kan ses på både Youtube og DR, og det er her Sara får lov at udbrede passionen for gaming til den yngre målgruppe på 9-15 år.

 

Gaming bliver uundgåeligt større, men det vigtigste for mig er, at gaming-miljøet bliver et rart sted for alle med plads til alle

Sara Miller

 

Hos produktionsselskabet Highwire, der står bag Ultra Gaming, fortæller producent Jacob Kofler, at de i starten havde overvejelser om, hvorvidt der skulle være en pige, fordi det trods alt stadig er flest drenge, der ser med. 

- Det handler om troværdighed og forstand på gaming, og det har Sara. Hun kan virkelig samle børnene, siger Jacob Kofler, producent fra Highwire. 

Derfor blev det hende.

Jacob Kofler forklarer også, at kanalen ikke er for noobs.Bruges enten om en helt ny spiller eller en, der spiller dårligt. Der er ikke forklarende elementer af ord eller spil, som eksempelvis i den her tekst, fordi børnene har godt styr på gaming-termerne.

 

 

Videoen her er fra Ultra Gaming, og en af de mest sete på kanalen.

 

Sara startede på jobbet som tv-vært for tre måneder siden, og for en måned siden gik de i luften første gang. På kanalen lægger de en video op fem dage i ugen, og lige nu har den mest sete video allerede lige knap 80.000 visninger. 

- Gaming bliver uundgåeligt større, men det vigtigste for mig er, at gaming-miljøet bliver et rart sted for alle med plads til alle, siger Sara Miller.

 

At den passion, som jeg sammen med mine kolleger putter i det, at den bliver set og anerkendt, det er en kæmpe ros

Sara Miller

 

Hør Sara forholde sig til flere fordomme i videoen her:

01:39 Luk video

 

Sara er vant til at stå foran et kamera, fordi hun har streamet i tre år. Men på Twitch kan hvem som helst se med, mens der på Ultra Gaming er en klar målgruppe på 9-15 år. Derfor skal hun tænke over, hvordan hun er et godt forbillede for børnene. 

- Jeg prøver at sætte det gode eksempel ved generelt at være en positiv person. Det synes jeg egentlig ikke er så svært, når nu jeg er det, siger Sara Miller og smiler.

 

 

 

Alt Saras arbejde med at formidle gaming til børn og hendes store passion for gamingverdenen har sendt en pris inden for hendes rækkevidde. For første gang nogensinde afholdes der i år ‘Danish Game Awards’ til Odincon.Et af Europas største gaming-events. Består af Danish Game Awards, en begivenhed med alt indenfor gaming udstyr og personer, samt finalerne i en stor Counter-Strike turnering. , og Sara er nomineret i prisen som årets ildsjæl.

 

- Det er ret nyt, det jeg laver nu. Men at den passion, som jeg sammen med mine kolleger putter i det, at den bliver set og anerkendt, det er en kæmpe ros, siger Sara Miller.

 

- Jeg vrider min hjerne hver dag for at finde på noget godt indhold, der kan bruges på kanalen, som kan være med til at gøre gaming mere mainstream. Det er det, vi gerne vil og formidle det på en måde, som er unik, siger Sara Miller.

 

Torsdag aften bliver Danish Game Award priserne delt ud, og i samme kategori som Sara, kan man finde andre twitch-streamere og også træneren for North.Et af de fire danske hold, der ligger i verdens top af Counter-Strike. .

 

- Jeg bliver ikke ked af at tabe til nogen andre i den kategori, for de har alle sammen været med til at gøre en forskel for gaming, siger Sara Miller.

 

 

-----

 

 

For tredje år i træk løber Odincon og ESL Pro LeagueEt af verdens største Counter-Strike turneringer. finalerne af stablen her i Odense. Hvis du har et barn eller et barnebarn, der gamer, så er du ikke i tvivl.

 

Men hvordan skal man opføre sig online, og hvordan skal forældre forholde sig til, at deres børn gamer? 

I videoen herunder får du gode råd til, hvordan du skal begå dig som enten gamer eller forældre - eller måske begge, for hvorfor ikke selv prøve det? Og hvordan kommer du til at leve af det?

Få alle de gode råd i videoen:

02:07 Luk video

 

Journalist, grafik, video og foto:
LOUISE KOUSTRUP