I det fynske folks tjeneste

Fremmedsprog forbudt i frikvarteret

En skole i Odense har forbudt eleverne at tale fremmedsprog i frikvarterne. Undervisningsministeren kalder det afgørende, at chikane på arabisk stoppes.

Ledelsen på Seden Skole har forbudt tosprogede elever at tale fremmedsprog i frikvartererne

Eleverne på Seden Skole i Odense har fået forbud mod at tale fremmedsprog i frikvarterne.

Det sker efter en række episoder, hvor enkelte tosprogede elever har råbt efter og chikaneret andre elever og lærere på arabisk. Konsekvensen af at bryde forbuddet kan i yderste fald blive, at forældrene indkaldes til en kammeratlig samtale, skriver Fyens Stiftstidende.

Minister blander sig udenom

Beslutningen er truffet af skoleledelsen og lærergruppen på skolen, hvor 30 procent af eleverne er topsprogede.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) ønsker ikke at blande sig i sagen, men han understreger, at man altid skal have respekt for skoleledere, der forsøger at holde orden på skolen.

- Og jeg synes ikke, at sanktionen er særlig alvorlig, eller at man kan tale om et stærkt overgreb. Man må hverken tale grimt på dansk eller arabisk, og det afgørende er at få det stoppet, og ikke hvilke regler der er på området, siger han til Ritzau.

Bekymring i skolebestyrelse

Han mener samtidig, at det er vigtigt, at sanktionen bliver talt igennem i skolebestyrelsen. Og i skolebestyrelsen er ikke alle forældre enige i forbuddet imod fremmedsprog.

- Vi bevæger os på kanten af, hvad vi kan tillade os. Det er o.k. at forlange, at eleverne skal svare på dansk, men at de ikke må tale deres modersmål internt, synes jeg ikke er rimeligt. Jeg tror på dialog frem for regler, siger skolebestyrelsesmedlem Brit Bremer Christoffersen til Fyens Stiftstidende.

Ikke totalt forbud

Flere eksperter kalder forbuddet diskriminerende og advarer mod, at det kan skabe en kløft mellem de tosprogede og de danske elever.

Ordningen løber foreløbig frem til 15. januar, og forbuddet gælder kun i fællessituationer og ikke, når to elever går afsides og taler sammen. Ud over forbuddet mod fremmedsprog er der indført skærpet opsyn med eleverne og forbud mod, at man opholder sig på skolens gange.

Rådmand bakker op

Børn- og ungerådmand Jane Jegind, Venstre, siger til TV 2/Fyn, at hun bakker skolens beslutning op.

- Jeg hæfter mig ved, at forbuddet mod fremmedsprog er indført efter konkrete episoder, hvor fremmedsprog er blevet brugt til at chikanere elever og lærere, siger Jane Jegind.