Friluftsforelskelse: Familien Wils solgte huset og kørte ni måneder gennem Europa

Familien Wils fra Odense er vilde med friluftsliv. Så vilde, at de kørte ni måneder gennem Europa i deres landrover - og de vil anbefale alle at få naturoplevelser.

12.537 kilometer har familien Wils fra Odense tilbagelagt i deres Land Rover Defender 110 Td5 med dertilhørende ekspeditionstrailer.

En del af de mange kilometer blev kørt, da de i 2019 begav sig af sted på en ni måneder lang tur gennem Europa med kurs mod Mongoliet i Asien.

- Det handlede om at være sammen som familie, og vi kan godt lide natur og unikke steder, siger Bjørn Wils.

I weekenden åbnede Europas første camping- og outdoor-museum på Egeskov Slot i samarbejde med Dansk Camping Union, hvor familiens trailer og camp var opstillet som inspiration til andre friluftshungrende danskere.

God for børnene

Udover Bjørn består familien, der kalder sig 'The Wild Wils', af mor Dorthe og børnene Wilmer på fem og Ingeborg på tre. For to år siden sagde de alle farvel til job og daginstitutioner, solgte huset og kørte afsted på eventyr. 

Se tv-indslaget. Fotograf: Thomas Larsen Bjerre

- Vi skulle lige hive pløkkerne op herhjemme og så slå pløkker i igen undervejs på turen, siger Bjørn Wils og fortæller, at forberedelsen kun lå i at sælge huset og få trailer og andet udstyr hjem, mens ruten ikke var fastlagt. 

Ret hurtigt viste det sig at være en fantastisk idé at suse ned gennem Europa i deres sammenpakkede hjem på hjul. Særligt fik det stor betydning at rejse med Wilmer og Ingeborg.

quote Du behøver ikke gå efter en bestemt type udstyr. Om du har en autocamper eller telt eller noget helt andet er ligegyldigt. Hvis du leder efter eventyr, så finder du det også

Dorthe Wils, eventyrer

- Der er ro på en helt anden måde, og når du har små børn med, fungerer det helt vildt godt at være ude i naturen. Der er altid milliarder af ting, du kan finde som regnorme og insekter, siger Dorthe Wils, men bliver afbrudt af sin mand.

- Arh, der er måske ikke altid helt ro med små børn. Det kan de godt få brudt, smiler han.

- Det kan de, men der er en anden ro end at bo inde i en stor by, påpeger Dorthe.

Familien skulle have rejst i to år, men grundet corona måtte de afslutte turen 15 måneder tidligere og nåede til Tyrkiet. De bor nu i et nyt hus i Odense, hvor de tydeligt kan mærke på deres børn, at de har fået noget ude af at rejse.

- Når vi cykler rundt i Odense, hilser de på alt og alle, smiler Dorthe Wils.

Det har været godt for familien Wils at være tætte og afsted sammen.
Det har været godt for familien Wils at være tætte og afsted sammen.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

Start i de små

Det er usædvanligt blot at hive et antal måneder ud af det moderne småbørnsliv, men for Bjørn og Dorthe Wils var det både naturligt og en helt fantastisk oplevelse.

Kanotur, vandretur og cykeltur havde ægteparret prøvet flere gange, men det var også vigtigt for dem at kunne tage afsted med børnene.

Og sidder man med en drøm om også at komme afsted, så er der ingen tvivl fra 'the Wild Wils'.

- Man skal starte i de små. Man skal få nogle erfaringer, tag en enkelt overnatning, så kombinere det med at tage en cykel med eller bare er at smide et telt i bilen. Og byg så erfaringerne op derfra, siger Bjørn Wils og fortsætter:

- Spring ud i det. Lad være med at overveje det for meget. Bare tag det udstyr du har, siger Bjørn Wils og bliver suppleret af Dorthe:

- Du behøver ikke gå efter en bestemt type udstyr. Om du har en autocamper eller telt eller noget helt andet er ligegyldigt. Hvis du leder efter eventyr, så finder du det også, smiler hun.

quote Vi skal afsted igen, absolut. Vi er ikke færdige. Eventyret er kun lige begyndt

Bjørn Wils, eventyrer

Afsted igen

På udstillingen under taget hos det nye camping- og outdoor-museum på Egeskov Slot står ekspeditionstraileren til skue for alle interesserede. Og det kan godt være lidt svært at forstå, at ens hjem er blevet museumsartefakt, når man er fem år gammel.

- Det er vores trailer? siger Wilmer.

- Ja, men vi har lånt den ud, så en masse mennesker kan kigge på den. På et tidspunkt får vi traileren igen, så vi kan komme ud i den, siger Dorthe til sin søn.

Hele familien er klar på at tage afsted igen.
Hele familien er klar på at tage afsted igen.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

For familien har helt sikkert planer om at komme afsted igen.

- Vi skal afsted igen, absolut. Vi er ikke færdige. Eventyret er kun lige begyndt, understreger Bjørn Wils.