I det fynske folks tjeneste

Friskole under tilsyn: Vi er ikke underlagt nogen

Endnu en tosproget fynsk friskole er kommet i myndighedernes søgelys. Odense Privatskole er sat under tilsyn og skal redegøre for en række økonomiske forhold.

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

1 af 10

Odense Privatskole er kommet under tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet.

Det er sket, fordi styrelsen mener, at den fond som skolen lejer bygningerne af på Åsumvej, har indflydelse på skolen.

Det er Dikev Fonden, som udlejer bygningerne, og fonden har udpeget to medlemmer til skolens bestyrelse. Det kolliderer med styrelsens nye krav om overholdelse af frihed og folkestyrelse og det uafhængighedskrav, der fremgår af friskoleloven.

Men skolens leder, Yusuf Cevirici, siger til TV 2/Fyn, at der ikke er nogen problemer i den retning:

- De to forældre, der senest er udpeget af Dikev, er en bosnisk mand og en dansk kvinde. Begge har absolut ingen relationer til Dikev Fonden, siger Yusuf Cevirici.

Ifølge Kristeligt Dagblad har Dikev Fonden tråde til den islamistiske Milli Görüs-bevægelse, som af den tyske efterretningstjeneste betegnes som islamistisk.

Læs også Avis: Fynsk friskole med islamistiske bånd under tilsyn

Lovkrav om uafhængighed

Friskoleloven stiller skrappe krav om økonomisk uafhængighed, og om hvor meget støtte skolerne må modtage udefra. Derfor er skolen blevet bedt om at redegøre for skolens økonomi.

Yusuf Cevirici, afviser over for TV 2/Fyn, at Dikev Fonden har indflydelse på skolens drift:

- Flere medier, herunder Kristeligt Dagblad, prøver at koble skolen sammen med Dikev Fonden, og at vi er styret af Dikev, hvilket ikke er korrekt.

Yusuf Cevirici blev ansat som skoleleder i marts i år. Han har tidligere arbejdet i forskellige pengeinstitutter og i Beredskabsstyrelsen.

Han forklarer, at Dikev Fonden ganske rigtigt har været med til opstarten af Odense Privatskole og flere gange siden har hjulpet skolen.

- Men det er er ikke noget forkert i, mener Yusuf Cevirici.

Læs også Aftale om strammere regler for friskoler

Besøg fra tilsyn

Repræsentanter fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet var mandag på besøg på Odense Privatskole. Her bad de om redegørelse om en række forhold, fortæller Yusuf Cevirici.

- Vi havde en rigtig god snak om, hvordan tingene hænger sammen her på Odense Privatskole. Jeg ser frem til, at få et skriv fra dem, om deres oplevelse og resultat af de dokumenter vi sender ind til dem - for vi har intet at skjule eller være nervøse for, siger Yusuf Cevirici til TV 2/Fyn.

Bestyrelse samles ekstraordinært

Skolen bestyrelse har indkaldt til ekstraordinært generalforsamling senere på måneden for at ændre skolens vedtægter. Her vil de fjerne Dikev Fondens mulighed for at udpege medlemmer til bestyrelsen.

- Det gør vi for at beskytte skolen og netop fordi vi er uafhængige af Dikev Fonden. Vi er en selvstændig skole drevet af vores uafhængige bestyrelse, vores personale og vores forældres og min interesse, siger Yusuf Cevirici.

00:38 Luk video

Dikev Fonden

Dikev Fonden er grundlagt i 1989 af en gruppe tyrkere bosiddende i Danmark, og har blandt andet som mål at bidrage til samfundet ved at være med til at opstarte samt støtte friskoler, daginstitutioner, undervisningsinstitutioner, kulturcentre og moskeer.

Fonden har adresse i Aarhus, den er en selvejende institution og dens fulde navn er Dikev Fonden - Islamisk Kultur- og Undervisningscenter i Danmark.

Kilde: Dikev Fonden, proff.dk m.fl.