Frustreret kunstner: - Hvordan i helvede kan det ske?

Cronhammars ellers stolte værk er nu sendt til skrot ved en fejl. Uden varsel blev hans 23 år gamle skulptur savet i stykker.

- Jeg troede sgu, det var løgn mand.

Sådan lyder det fra kunsteren bag Camp Fire-skulpturen, Ingvar Cronhammar, da TV Midtvest fanger ham midt i en konfirmation hos hans børnebørn.

Torsdag blevs hans 23 år gamle kunstværk  ved det tidligere Syddansk Erhvervsskole savet ned med en skærebrænder og sendt til skrot. 

- Det er jo absurd for helvede. Jeg mangler sgu ord. Jeg synes, det er helt ude i hampen.

quote Jeg synes godt nok, det er noget uanstændigt, at man ikke griber knoglen og ringer

Ingvar Cronhammar, kunstner

Tidligere havde Ingvar Cronhammar fået at vide af en vognmand, at man gerne ville have nogle instrukser på, hvordan skulpturen kunne demonteres, fordi den skulle flyttes. Men de oplysninger var kunstneren efter mere end 20 år beklageligvis ikke i besiddelse af.

- Så hørte jeg ikke en skid før i går sidst på eftermiddagen. Den var skrottet. Den skulle man ikke tygge lidt på, lyder det fra Cronhammar i dag.

Han ryster på hovedet og har stadig svært ved at tro på, hvad der er sket med hans skulptur, som blev opført i 1994 for at markere Odense Teknisk Skoles 150-års jubilæum.

Har aldrig hørt noget lignende
Syddansk Erhvervsskole har taget ansvaret for den skrottede skulptur, og nu vil Ingvar Cronhammar tage kontakt til en sagfører og forhøre sig hos nogle kollegaer og bekendte for at finde ud af, hvordan han bør forholde sig. For han har aldrig hørt om noget lignende. 

- Jeg kan ikke mindes det i hvert fald. Jeg forstår dybest set heller ikke, hvordan i helvede det kan finde sted. Det gør jeg ikke. Men det hjælper jo ikke, hvad jeg kan forstå eller ej, for den ligger på skrotpladsen i Odense.

Hvad konsekvensen for Syddansk Erhvervsskole skal være, ved Ingvar Cronhammar endnu ikke, men selvom han ikke forstår forløbet, er han ikke vred.

- Ingvar er ikke vred, Ingvar er skuffet. Jeg synes godt nok, det er noget uanstændigt, at man ikke griber knoglen og ringer og siger: ”Hør her, hvordan og hvorledes klarer vi det.” Man har jo vidst, hvem der har lavet værket, siger han.

Kan du finde på at genopføre den?

- Nej, jeg kan ikke personligt for egne midler, men lad os nu se hvordan det hele udvikler sig. Hvis nogen ønsker at genopføre den, har jeg tegningsmateriale nok til, at den kan genskabes, forsikrer Ingvar Cronhammar.