Fuld fart frem: Fjernvame Fyn er langt med den grønne omstilling

Midt i juni er Fjernvarme Fyn klar til at indvie et nyt, stort varmepumpeanlæg ved Ejby Mølle Renseanlæg. Anlægget er en del af den ambitiøse plan om at udfase kul inden udgangen af 2022.

Fjernvarme Fyn er i sporet på den ambitiøse omstilling af Fynsværket fra kulsort energi til grøn energi. Omstillingen har været i gang i et år og skal være gennemført i 2022 - tre år tidligere end ellers planlagt.

- Al projektering er lavet, og alle kontrakter er på plads, fortæller administrerende direktør Jan Strømvig i forlængelse af offentliggørelsen af regnskabet for 2020.

- Vi er færdige ultimo 2022, siger direktøren og tilføjer:

- Det sidste kul bliver læsset af aller senest i december.

Regnskabet for 2020 endte med et resultat før skat på cirka 11,3 millioner kroner. Et resultat, som direktøren kalder acceptabelt.

Til gengæld bød året på flere markante grønne skridt. I stedet for at varmen i radiatorerne og det varme vand til flere end 100.000 boliger, industrivirksomheder og institutioner når den rette temperatur med læssevis af kul, arbejdes der med en bred vifte af både nye og velkendte teknologier.

Til opgaven er der hentet projektfolk ind og købt assistance hos eksperter ude i byen.

- Det er en kæmpe stor opgave, og ikke noget man gør hver dag, men vi kører på med krum hals, siger Jan Strømvig.

Der er blandt andet foretaget en massiv investering i store varmepumper, så overskudsvarme kan gøre nytte i fjernvarmen.

Her er man således tæt på at færdiggøre byggeriet af et nyt, stort varmepumpeanlæg ved Ejby Mølle Renseanlæg.

- Vi regner med, at det bliver afleveret og indviet meget snart. Det står næsten klar, siger Jan Strømvig, og peger på en dato midt i juni.

Mere varme fra Facebook

Dertil kommer Fjernvarme Fyns samarbejde med Facebooks datacenter i Tietgenbyen. Her aftager Tietgenbyens Varmecentral overskudsvarmen fra de eksisterende haller, mens der også er indgået en aftale om at aftage overskudsvarmen fra den meget store hal, der er under opførelse hos Facebook.

Jan Strømvig: - Det sidste kul bliver læsset af aller senest i december.
Jan Strømvig: - Det sidste kul bliver læsset af aller senest i december.
Foto: Nils Lund Pedersen/Fjernvarme Fyn

Jan Strømvig fortæller, at man også henter varme fra halmfyringen i det tidligere Fyns Værket på Havnegade. Her er der foretaget en energi-effektivisering, hvor man henter henter varme i røgen.

- Tidligere, når vi sendte røgen ud, var røgen 60-65 grader varmt. Nu er det nede under 20 grader. Vi bruger altså halmen mere effektivt, forklarer han.

Danmarks største elkedel

Desuden har man bygget Danmarks største el-kedel, som er i omegnen af 20.000 gange større end den elkedel, der står hjemme på køkkenbordet.

Vandet i den enorme beholder varmes op af overskudsstrøm fra vindmøller. En strøm, som ellers er blevet sendt ud af landet.

Udover at have hentet projektmedarbejdere ind på kontorerne på Havnegade 120 har omstillingen ifølge Jan Strømvig ikke ændret væsentligt på antallet af ansatte.

Han forventer heller ikke, at omstillingen får betydning for antallet af medarbejdere i fremtiden.

- Jeg regner med nogenlunde det sammme antal ansatte.

- Der er nogen, som skal omskoles til de nye teknologier, men det sker løbende, forklarer Jan Strømvig.

Billedet her er fra præsentationen af den ambitiøse omstillingsplan den 26. maj 2020. Fra venstre er det bestyrelsesformand Anker Boye, Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Jan Strømvig, administrerende direktør hos Fjernvarme Fyn.
Billedet her er fra præsentationen af den ambitiøse omstillingsplan den 26. maj 2020. Fra venstre er det bestyrelsesformand Anker Boye, Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Jan Strømvig, administrerende direktør hos Fjernvarme Fyn.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix/arkiv

Turboen blev slået til 26. maj 2020

Indtil maj sidste år var det planen, at kulafbrændingen i Fynsværket først skulle udfases i 2030. Siden blev det til 2025, men den 26. maj 2020 blev det offentliggjort, at omstillingen skulle var gennemført i 2022.

Den ambitiøse plan skal begrænse Danmarks CO2-udledning med 375.000 ton årligt. Derved sænkes den danske udledning med knap én procent.

Samtidig er det et væsentligt skridt mod Odense Kommunes ønske om, at være CO2-neutral.

Fakta: 2020-resultat for Fjernvarme Fyn

Fakta

Oversigt

    Oversigt