Fuut-Fuut! Jernbanelegeplads får millionstøtte

Danmarks Jernbanemuseum vil åbne stort udendørs lege- og læringsområde, og Nordea Fonden er med på ideen. De har lagt 4,38 millioner kroner på bordet.

I dag står der blot et cykelskur på området udenfor Danmarks Jernbanemuseum, men om et år - den 17. juni 2017 - er det erstattet af et kæmpe damplokomotiv, hvor børnene kan gå på opdagelse, og et vandtårn, som børnene kan kravle i. De er vigtige dele i det nye, store udendørs lære- og legeområde "På sporet af historien", som Danmarks Jernbanemuseum vil åbne med millionstøtte fra Nordea-fonden.

- Vi arbejder hele tiden på at udbrede kendskabet til jernbanens betydning for det danske samfund. Det må gerne ske på en underholdende og legende måde, så børnene forstår, hvordan jernbanen har præget vores landskaber og byer og stadig er i stand til at sætte dagsordenen, fortæller museumschef Henrik Harnow.

Det er meningen, at "På sporet af historien" skal gøre museumsoplevelsen til noget særligt, da området lægger op til, at gæsterne sanser, rører og lærer på en legende måde. Børnene kan kravle ind i det 15 meter lange damplokomotiv, der rummer instrumentbræt, fyrrum, ildkammer og askerum. Legen skal give en fornemmelse af, hvordan et damplokomotiv er opbygget. Målet er at gøre børnene nysgerrige efter mere viden, mens de leger. 

Nyt minitogsanlæg

Projektet bygges i samarbejde med legepladsfirmaet Monstrum og rummer også et helt nyt minitogsanlæg med jernbaneikoniske miljøer. På minitog modelleret efter rigtige lokomotiver, som det karakteristiske MY-lokomotiv og MA-lyntoget, kører børn og voksne en tur i det danske kulturlandskab og forbi jernbanehistoriske miljøer i børnestørrelse. Rejsen begynder på Københavns Hovedbanegård og går via den gamle Lillebæltsbro forbi Holstebro remise. Via den klassiske Storebæltsfærge Dronning Ingrid fortsætter rejsen forbi en typisk stationsby for igen at slutte på Københavns Hovedbanegård. 

- Projektet er med til at vise, hvorfor Danmark ser ud, som det gør i dag med byer, der vokser og nogle, der forsvinder igen, hvordan vi flytter os mellem bolig og arbejde, infrastruktur og miljø. Med museets spektakulære lokomotiver, vogne og udstillinger skabes en fortælling om Danmark og jernbanens kulturlandskab, siger museumschef Henrik Harnow om baggrunden for etableringen af det nye udendørs lære- og legeområde.

 

Afgang med minitog i legemiljøet, her fra den del, der forestiller Københavns Hovedbanegård.
Afgang med minitog i legemiljøet, her fra den del, der forestiller Københavns Hovedbanegård.
Foto: Danmarks Jernbanemuseum/Monstrum

Millionstøtte

Nordea-fonden støtter projektet med 4,38 mio. kr., fordi de mener, det vil inspirere flere til at deltage aktivt i kulturlivet.

- Koblingen af det jernbanetekniske og den brede fortælling om dansk kultur er en god indgang til at nå børn og voksne, som ellers ikke går på museum. Med den sjove og lærerige tilgang vil et besøg på Danmarks Jernbanemuseum øge kendskabet og interessen for vores fælles historie – og måske endda inspirere til flere museumsbesøg, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Etablering af På sporet af historien påbegyndes i efteråret 2016 og står klar den 17. juni 2017. 

 

På sporet af historien

 

 

Leg med det store damplokomotiv.
Leg med det store damplokomotiv.
Foto: Danmarks Jernbanemuseum/Monstrum

 

Oversigt

    Oversigt