I det fynske folks tjeneste

Fynbo blev Årets Helt

36-årige Mads Fuglsangs heltemodige indsats blev torsdag belønnet med titlen som Årets Førstehjælper og en check på 10.000 kroner.

Mads Fuglsang fra Odense blev Årets Førstehjælper

Mads Fuglsang reddede den 20. april sidste år sin nabo Jan Rosenkjær, da han faldt om med et hjertestop på sit badeværelse. Omkring klokken halv syv bankede en genbo hårdt på Mads Fuglsangs dør, fordi Jan Rosenkjær var faldet om. Mads smed alt hvad han havde i hænderne og løb hen for at hjælpe sin nabo.

Pludselig blev der brug for det førstehjælpskursus, som Mads Fuglsang engang havde taget, da han kørte taxi i weekenderne. Mads Fuglsang gik med det samme i gang med at give Jan Rosenkjær hjertemassage og kunstigt åndedræt indtil ambulancen nåede frem. Så takket være Mads Fuglsang overlevede Jan uden mén.
 
- Jeg er meget taknemmelig for det, Mads gjorde for mig. Jeg kan ikke fatte, det er gået så godt, at jeg står her i dag, siger Jan Rosenkjær.

Prisen ikke det vigtigste

Mads Fuglsang var glad for at få prisen af Dansk Røde Kors, men for ham er det vigtigste, at hans nabo stadig er i live.
 
- Jeg er meget glad for at have reddet Jans liv. Næste gang kan det måske være mig eller dig, der kommer ud for et uheld. Så jeg vil klart opfordre til, at flest mulige lærer førstehjælp. Førstehjælp redder liv, sagde Mads Fuglsang efter at have fået prisen som Årets Førstehjælper.

Fakta om førstehjælp

- Hvert år kommer over 650.000 mennesker på skadestuen. 75 procent af ulykkerne sker i hjemmet og i fritiden.
- Hvert år får cirka 3.500 mennesker hjertestop uden for hospitalet. Kun godt en fjerdedel af dem er så heldige, at nogen omkring dem giver dem hjertemassage og kunstigt åndedræt.
- Kun cirka hver femte dansker har taget et førstehjælpskursus.
- I løbet af det seneste år har Dansk Røde Kors oplevet en voldsom stigning i antallet af personer, som tager et førstehjælpskursus. En af forklaringerne er, at førstehjælp i 2006 blev obligatorisk for nye bilister. Desuden afholder Dansk Røde Kors årligt over 700 kurser på virksomheder.
- Røde Kors’ mål er, at hver anden dansker skal lære førstehjælp. I øjeblikket er det desværre kun hver femte dansker, der har været på et førstehjælpskursus.