Fynbo laver ny VM-sang: Tror på Danmark i finalen

Fodboldtossen og John Faxes los i røven er blandt minderne i ny VM-sang med titlen "Vi står bag holdet".

Fodbold har altid været vigtigt for den fynske sanger Jakob Sveistrups. Han er nu blevet 50 år, men spiller gerne, når fysikken vil være med.

- Jeg har tidligere spillet temmelig koncentreret i mine unge dage. Både i Dalum IF og i B1913. Det har været sådan et frirum for mig, at komme ud og spille noget bold.

Nu spiller han ikke bare bold. Men også musik. 

Derfor er det naturligt for Jakob Sveistrup at kombinere de to ting i en hyldest til det danske landshold. 

Med på det musikalske hold har sangskriverne Hedeboe, Reenberg og Heunicke været med fra bænken. Og så er musiker Dennis Flacheberg og sangerinde Louise Dubiel med på banen, den aften TV 2 Fyn sætter dem stævne på Fodboldfabrikken i Odense. 

Her giver de en akustisk smagsprøve på "Vi står bag holdet" til glæde for dem, der er dukket op for at spille fodbold i hallen. 

Hør sangen her.

- Da vi lavede det her nummer, var vi ikke klar over, at der kom ti andre danske fodboldsange lige nu. Vi havde bare en god tekst, og vi havde en god tanke med det. Det er et nummer, der  ikke nødvendigvis bare skal bruges i 2022, men også skal kunne bruges fremadrettet. Det er et omkvæd, som alle ret hurtigt kan synge med på, og det er faktisk ret bevidst, siger Jakob Sveistrup.

Masser af ikoniske referencer

Der er da også referencer til de mange ikoniske minder, mange fodboldglade danskere har med landsholdet. Både opturene og nogle af nedturene. 

Både EM-triumfen er med og den berømte kamp i parken i 1985 mod Sovjetunionen. 

Men også fodboldtossen er med. Ham, der løb på banen efter et flot dansk comeback mod Sverige i 2007. 

- Det er en hyldest til det danske landshold gennem tiderne. Vi synger jo i teksten om Laudrup-brødrene og om de forskellige trænere, der har været med til at bringe holdet frem til den storhed, det har i øjeblikket. Men også om nogle af de episoder, der har gjort nas på os danskere og vores nationale stolthed. Når Danmark ikke klarede sig igennem nåleøjet på grund af nogle forskellige fadæser hist og pist. Så det er en sang, fansene kan genkende, siger Jakob Sveistrup.  

Fællessang

Sangerinde Louise Dubiel er med på sangen. Hun er også mest med på fodbold-beatet, når der er EM og VM. 

- Jeg var meget glad for at blive spurgt. Jeg synes, det er en fantastisk sang. Og jeg håber jo, at det er en sang folk vil høre og synge med på, når der er fodbold. Det er bare vildt fedt at få lov at lave en sang, som gerne skal samle folk ... altså omkring fodbold, siger Louise Dubiel.

Og hvordan kommer det så til at gå Danmark ved VM i Qatar? 

Jakob Sveistrup er optimist:

- Altså mit hjerte siger, at vi kommer langt. Måske en kvartfinale? Nej, skal vi ikke bare sige, at vi går hele vejen. 

En smule af Fyn er også med til VM på andre måder - blandt andet spiller OB's Issam Jebali for Tunesien, mens Joel King går på banen for Australien.

Oversigt

    Oversigt