Fynboerne får ekstra skraldespand trods plan om fælles sorteringsanlæg

Mangel på svar om dispensation betyder, at fynboerne snart får en ekstra skraldespand, selvom der er planer om et eftersorteringsanlæg på Fyn.

Snart får dine nuværende skraldespande selskab af én mere.

I løbet af sensommeren kommer en tredje skraldespand til, hvori plast og kartoner fra mad- og drikkevarer skal i.

Egentlig ønskede de ti fynske kommuner at slippe for at sende en ekstra beholder ud til fynboerne. Kommunerne arbejder nemlig på at etablere et fælles eftersorteringsanlæg, så et anlæg kan overtage sorteringsopgaven fra borgerne.

quote Vi tror ikke, at vi kan opnå de genanvendelsesmål på blandt andet plastik ved kildesortering

Thomas Jørgensen, direktør, Odense Renovation

Ansøgning om dispensation ikke nået i mål

Den nye skraldespand med plastordning skulle oprindeligt være sendt ud inden juli 2021, men det fik de fynske kommuner i første omgang dispensation for - frem til udgangen af 2022.

Da der endnu ikke står et eftersorteringsanlæg klar, har kommunerne søgt om en forlængelse af dispensationen. Den ansøgning har Miljøstyrelsen endnu ikke afgjort, og derfor bliver kommunerne nødt til at igangsætte udrulningen af den ekstra skraldespand, hvis ansøgningen om forlænget dispensation skulle ske at blive afvist.

Sådan skal du sortere dit affald

Direktør for Odense Renovation havde håbet på afklaring, så udrulningen ikke var nødvendig:

- Der kunne vi jo altid have sparet lidt penge. Det er jo en afvejning af, om vi gerne vil i gang lidt tidligere (med yderligere sortering, red.), eller om vi vil have den rigtige løsning fra starten af, siger Thomas Jørgensen, der er direktør for Odense Renovation.

Thomas Jørgensen, direktør for Odense Renovation, arbejder sammen med Odense Kommune og de resterende fynske kommuner på at få etableret et centralt eftersorteringsanlæg.
Thomas Jørgensen, direktør for Odense Renovation, arbejder sammen med Odense Kommune og de resterende fynske kommuner på at få etableret et centralt eftersorteringsanlæg.
Foto: Ole Holbech

Central sorteringsanlæg skal være løsningen

Planen om et eftersorteringsanlæg har eksisteret i flere år, og Thomas Jørgensen forventer, at der stadig kan gå op til seks år, før et eftersorteringsanlæg kan stå klar. Ikke desto mindre er det stadig målet, selvom den ekstra skraldespand nu alligevel skal ud til borgerne:

- Vi arbejder videre med det centrale sorteringsanlæg, da vi gerne vil fremtidssikre vores ordninger. Der bliver strengere krav i 2030-2035, og vi tror ikke, at vi kan opnå genanvendelsesmålene på blandt andet plastik ved kildesortering, siger direktøren.

Udrulningen af skraldespandene begynder i august, og de sidste husstande forventes at have den stående i november.