Fyns eneste observatorium genåbner

Nøjagtig 80 år efter at Munkebjergskolens Observatorium åbnede for første gang, genåbner observatoriet lørdag i en ny ambitiøs kontruktion.

6. december 1934 åbnede Fyns eneste observatorium på Munkebjerg Skolen efter at en unik stjernekikkert i 1917 var blevet skænket til skolen af amatørastronom Seligmann fra Middelfart.

Men i april i år var det gamle observatorium lukningstruet, da Odense Kommune stoppede det årlige driftstilskud.

Det fik skolen, lokalsamfundet og en række videnskabeligt interesserede fynboer til at tage sagen i egen hånd og danne foreningen Munkebjergskolens Observatorium.

Foreningen fik i løbet af kort tid samlet nok penge ind til en fortsat drift af stjernekikkerten, og dermed kan fynboerne stadig få et kig på stjernehimlen fra taget af Munkebjergskolen.

- Vi er utrolig taknemmelige for den store interesse og lokale opbakning, siger observatoriets mangeårige driftsleder Erik Clausen.

Foreningen har over 50 betalende medlemmer og samtidig har Odd Fellow logen skudt 30.000 kroner i driften. Samtidig har den store opbakning skabt mulighed for at observatoriet kan udvide i fremtiden.

- Vi er ved at undersøge mulighederne for at investere i H-Alpha kikkert til 100.000 kroner. Med den kan vi kigge nærmere på solen og det vil give både skoler og fynboerne helt nye oplevelser, siger Erik Clausen.

Genåbningen bliver lørdag fejret med åbent hus, hvor der også vil være foredrag om stjernehimlen og kikkerten.