I det fynske folks tjeneste

Fynsk droneeventyr kan tidobles

Hvis det lykkedes dronepionererne i Beldringe at holde trit med den internationale udvikling, kan de forvente en tidobling inden for de næste par år.

Det kan blive rigtigt sjovt at arbejde med droner inden for de næste par år. En international analyse forventer en tidobling af indtjeningen.

HCA Airport i Beldringe anses for at være centrum for den danske droneindustri, men det er en industri med udfordringer. Indtil videre er det nemlig især mediebranchen, som har taget brugen af de små ubemandede fly til. Det viser den første danske kortlægning af brugen af professionelle civile droner, foretaget af Teknologisk Institut. Til gengæld er potentialet stort. Globalt set forventes op mod en tidobling af indtjeningen over de næste par år.

Undersøgelsen fra Teknologisk Institut viser, at næsten halvdelen de 249 virksomheder, der bruger droner i Danmark, er medievirksomheder.

- Dronerne bliver i første omgang især anvendt til foto og videooptagelser. Men de internationale erfaringer viser, at der er langt flere anvendelsesmuligheder for civile droner. Her har vi kun set begyndelsen i Danmark. Det er klart et marked i bevægelse, og flere virksomheder kommer i det kommende år til at skabe forretning ved at udnytte drone- teknologi til fx overvågning, sikkerhed, logistik, kontrol, opmåling, underholdning med videre, siger centerchef Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Ifølge Teknologisk Institut er arkitekt- og ingeniørvirksomheder på en andenplads med ni procent af droneflyvningerne, mens undervisning, videnskabelig forskning og udvikling under et kommer ind på tredjepladsen. Tallene er behæftet med en vis usikkerhed, da de kun omfatter de virksomheder, som Teknologisk Institut har identificeret som brugere.  

Det internationale markedsanalyse-bureau Frost og Sullivan forventer næsten en tidobling i omsætningen inden for droner i de kommende fem år. Den årlige globale droneproduktion forventes at stige fra cirka 140.000 til 1.677.000 droneplatforme frem mod 2020, mens den forventede stigning i indtjeningen går fra 4,6 milliarder kroner til 44,7 milliarder kroner.

I Danmark har Teknologisk Institut med støtte fra Forsknings- og innovationsstyrelsen og Innovationsfonden taget fat på flere udviklingsprojekter om droner. Det drejer sig bl.a. om brug af droner til landbruget og om at udvikle dansk teknologi til verdensmarkedet for droner.

- I Danmark er vi stærke til kombination af flere teknologier. Det har vi vist både med udvikling af robotter og nye materialer. Vi kommer til at arbejde med integration af teknologi, som kan tilføre nye egenskaber til droner, og som derfor kan understøtte nye forretningsmuligheder for danske virksomheder som teknologi-leverandører til droner, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut.