I det fynske folks tjeneste

Fynsk Facebook-center ejet fra skattely-lande

Et selskab i henholdsvis Irland og Luxembourg ejer datacentergrunden i Odense.

Foto: Claus Fisker/Scanpix

Cassin Networks hedder selskabet bag Facebooks nye datacenter i Tietgenbyen i Odense.

Indtil for nylig har offentligheden officielt kun vidst, at selskabet er stiftet af Wuronda Investments Limited hjemmehørende på et advokatkontor i Dublin.

Men nu har Facebook til det danske CVR-register oplyst, at Cassin Networks, der ejer den  68 millioner kroner dyre grund til datacentret, er ejet af henholdsvis et irsk selskab og et Luxembourg-selskab.

Begge lande er kendt som steder med lav eller ingen skat og stor diskretion omkring selskabsoplysninger.

Den officielle selskabsskat i Irland er på 12,5 procent, men sidste år blev Apple præsenteret for en bøde på 97 milliarder kroner af EU-kommissær Margrethe Vestager, fordi selskabet i realiteten ikke betalte skat i Irland.

Det er konkurrenceforvridende i forhold til andre EU-lande.

Selskabet Facebook International Operations Limited, der er hjemmehørende i Irland,  ejer ifølge selskabsstyrelsen Cassin Networks 100 procent, mens Facebook Lux S.á.r.l til gengæld har en stemmeprocent på 100 og dermed i realiteten bestemmer i Cassin Networks.

Selskabet i Irland er ejet af Facebook Inc .i Californien, mens det ikke har været muligt at få oplyst ejerskabet til selskabet i Luxembourg, eller om selskaberne er indbyrdes forbundne.

Det bliver dog snart et internationalt krav i hele EU at oplyse de ultimative ejerskaber.

TV 2/Fyn har bedt Facebook oplyse, hvem der ultimativt ejer selskaberne i Luxembourg og Irland, hvor de hjemmehørende, hvorfor Facebook har valgt den nævnte selskabskonstruktion, og om de to ejerselskaber har ansatte. 

Peter Münster, der er Facebooks skandinaviske informationschef, oplyser til TV 2/Fyn, at Facebook har 1200 ansatte i sit irske hovedkvartér.

Det lykkedes ham imidlertid ikke i løbet af fredag eftermiddag at skaffe oplysninger om, hvorfor Facebook har foretrukket den valgte ejerkonstruktion eller de nærmere detaljer om selskabet i Luxembourg.