I det fynske folks tjeneste

Fynsk forsker på vej til Haiti

Tirsdag morgen rejser en fynsk forsker til katastrofeområdet i Haiti for at hjælpe Røde Kors med at genoprette de livsvigtige kommunikationslinjer.

00:23

Kjeld Jensen fik mandag de sidste opdateringer hos Røde Kors før turen tirsdag går til Haiti

1 af 2

Kjeld Jensen fra Syddansk Universitet var hele mandagen til briefing og forberelse hos Røde Kors i København. Tirsdag morgen går kursen mod Haiti, hvor han skal deltage i nødhjælpsarbejdet.

- Jeg gør det fordi jeg vildt gerne vil hjælpe og fordi det er en stor personlig udfordring at komme afsted og løse så kompleks en opgave, siger Kjeld Jensen.

Han er uddannet datamekaniker og forsker til daglig i landbrugsrobotter på Syddansk Universitet. Robotteknologi og netværkskommunikation ligger ikke langt fra hianden, og disse erfaringer har Røde Kors brug for, når kommunikationslinjerne mellem nødhjælpsarbejderne på Haiti skal genoprettes.

- Vi skal sørge for at kommunikationen virker i hele katastrofeområdet. Det vil sige at alle Røde Kors nødhjælpsarbejdere kan kommunikere med hovedkvarteret, firhjulstrækkere der kører i området og med logistikkerne som skal sørge for at få nødhjælpen ind med fly og skib, fortæller Kjeld Jensen.

Internet og fastnet til telefoner er helt ødelagt på Haiti og mobilnetten virker kun til sms. Derfor medbringer Kjeld Jensen og hans team blandt andet vhf-håndradioer og satellit-opkoblinger til nettet for at genskabe kommunikationslinjerne.

- Vi arbejder tæt sammen med de lokale Røde Kors folk. De har den lokale viden, og vi kommer med den tekniske erfaring, og sammen plejer vi at få løst opgaverne i løbet af meget kort tid, siger nødhjælpsarbejderen.

Kjeld Jensen har flere gange tidligere været udsendt til katastrofeområder. Denne gang skal han være afsted i en måned.

- Jeg kommer nok derfra med nogle frygtelige billeder på nethinden, men jeg håber også med en oplevelse af at vi har gjort en forskel, siger forskeren fra SDU.

Se længere indslag om Kjeld Jensens forberelser